Završena sednica Kriznog štaba: Donete nove mere- evo kada stupaju na snagu i šta sve NEĆE RADITI

Na sednici Kriznog štaba, koja je upravo završena, doneta odluka da se sve osim prehrane, apoteka i pumpi zatvara u ponoć. Očekuje se rast broja zaraženih.

foto: B92.net/J.J.
foto: B92.net/J.J.
.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio da je epidemiološka situacija nepovoljna i da medicinski deo štaba očekuje da će broj novozaraženih rasti. Zatvara se sve osim prehrane, apoteka i pumpi. Srednje škole ostaju na onlajn nastavi, a od ponedljeka i stariji osnovci.

Sve mere stupaju na snagu u ponoć, rekao je Gojković i dodao da će detaljnije mere koje se odnose na mere koje bi trebalo da se primenjuju od ponedeljka, dodatno i detaljno biti saopštene u nedelju.

Sve kulturne i slične manifestacije tokom vikenda - biće suspendovane. Detaljno će se sa ministarstvom sporta regulisati šta će se dogoditi sa unapred zakazanim sportskim takmičenjima, koja će, ako moraju, ipak biti održana, ali bez publike.

Upitan da li se sada vide efekti mera donetih prethodnog vikenda, kaže da se svaki efekat vidi tek nakon dve nedelje, ali dodaje da je najvažnije da se sada nastavi vakcinacija stanovništva. I ta vakcinacija može, kako objašnjava, biti ugrožena jer broj obolelih raste, a očekuje se i da će dalje rasti.

Upitan zašto nije sve zatvoreno na deset dana, kao što su lekari tražili i deo medicinskog štaba, Gojković kaže da će za vikend biti onako kako je traženo, ali da će tokom vikenda biti dodatno analizirana celokupna situacija.

Prema njegovim rečima, svugde u svetu je primetan trend, da se i kada se sve zatvori, pa potom otvori, dolazi do novog rasta broja zaraženih.

"Ili ćemo se svi zarazili, pa opet imati ovo što sad imamo, ili ćemo merama i aktivnim pristupom i vakcinacijom uspeti da se izborimo s virusom", poručio je on.

Na pitanje da li je medicinski deo Kriznog štaba zadovoljan ovim merama, on je rekao da su oni tražili da se sve zatvori i na 14 dana i da to nije tajna.

Na pitanje B92, šta je sa situacijom da se u manjim, ruralnim sredinama, u kojima vakcinacija ne ide željenim tokom, Gojković kaže da su svi svesni toga, ali da je država spremna da se na tom polju više angažuje.

Ko je krivac, britanski soj ili ne, Gojković kaže da su krivi ljudi.

"Ceo svet se bori sa koronom i ako se najveći deo sveta uspe da se hitno vakciniše izbećićemo mutacije. Ako se ovo otegne, virus će mutirati i sve što smo do sada radili biće bačeno u vodu i idemo u naredni krug ispočetka. Zbog toga molimo ljude da se vakcinišu, zbog toga smo kupili vakcijne i u tome smo istrajni. Jedini, u ovom trenutku, nam je spas da se najveći broj ljudi vakciniše. Ne samo nama već celom svetu", zaključio je Gojković.

Izvor: B92.net