Loše vesti: Netflix staje na put deljenju lozinki

Svi znamo kako Netflix funkcioniše - pruža mogućnost da više pretplatnika istovremeno gleda sadržaj, što je predviđeno za ljude u istim domaćinstvima. Međutim, zloupotreba ove opcije je tako mnogo, da kompanija ozbiljno razmišlja da stane na put deljenju lozinki.

Netflix, foto: Profimedia
Netflix, foto: Profimedia
.

Naravno da su u Netflixu svesni da ko zna koliko ljudi četso deli jednu lozinku, kako bi smanjili troškove i podelili pretplatu. Pre pet godina je jedan od osnivača, Rid Hejstings, izjavio kako je ovo deljenje lozinki "nešto sa čim će morati da žive", jer je nemoguće znati ko deli lozinku sa decom, a ko sa prijateljima.

Analitička kompanija Magid napravila je istraživanje, u kom su došli do zaključka da oko trećina korisnika Netflixa deli svoje lozinke sa drugim osobama.

Izgleda da su, u poslednje vreme, čelnici Netflixa odlučili kako ipak ne žele "da žive sa tim" ako već ne moraju, jer se nekim korisnicima nedavno pojavila poruka da "ukoliko ne žive u istom domaćinstvu kao vlasnik naloga, trebalo bi da imaju sopstveni nalog za gledanje video-snimaka".

Nekim vlasnicima naloga je, takođe, poslat i SMS sa kodom koji bi trebalo da upišu ukoliko žele da nastave sa gledanjem sadržaja.

Portal BBC je kontaktirao Netflix, gde su im rekli da sprovode test kojim pokušavaju da li se nalozi koriste pravilno. Međutim, još uvek nema informacija da li će se ova provera proširiti, da li će oni koji ne žive u istom domaćinstvu kao vlasnici snositi neke posledice, kao i kakve bi te posledice mogle da budu.

Izvor: b92.net