Možda se pitate koji tip viljuškara najbolje odgovara vašim operacijama, kako da izaberete prave gume koje će obezbediti sigurnost i dugovečnost, ili koji kapacitet nosivosti i visinu dizanja bi trebalo da ima.

Ovaj članak će vam pomoći da shvatite šta treba da uzmete u obzir kod izbora adekvatnog viljuškara kako biste doneli najbolju odluku za vašu industriju.

Vrste viljuškara i njihove primene

Odgovarajući viljuškar je važan za efikasno skladištenje, manipulaciju teretom i unapređenje produktivnosti, dok pogrešan izbor može dovesti do neželjenih troškova i zastoja u radu. 

Viljuškari se razlikuju po veličini, snazi, načinu napajanja i drugim karakteristikama, što ih čini pogodnim za različite zadatke i okruženja. 

Evo osnovnih vrsta viljuškara i njihovih primena:

1. Električni viljuškari

Ovi viljuškari su idealni za unutrašnju upotrebu, posebno u skladištima i zatvorenim prostorima. Prednosti električnih viljuškara uključuju nisku emisiju buke i zagađivača, kao i manju potrebu za održavanjem u poređenju sa viljuškarima na dizel ili gas. Pogodni su za rad u okruženjima gde je važno održavati čistoću, poput prehrambene industrije.

2. Dizel viljuškari

Dizel viljuškari su poznati po svojoj snazi i izdržljivosti, što ih čini idealnim za rad u spoljnim uslovima i na neravnim terenima. Koriste se u građevinskoj industriji i drugim sektorima gde je potrebna velika snaga za podizanje teških tereta. Dizel viljuškari su pouzdani i mogu raditi duže bez potrebe za punjenjem ili zamenom goriva.

3. Viljuškari na gas

Gasni viljuškari koriste tečni naftni gas (TNG) i popularni su zbog svoje snage i brzine. Oni su svestrani i mogu se koristiti i unutar i izvan objekata. Gasni viljuškari pružaju dobru kombinaciju snage i ekološke prihvatljivosti u poređenju sa dizel viljuškarima, što ih čini pogodnim za razne industrijske primene.

4. Viljuškari sa bočnim utovarom

Ovi viljuškari su specijalizovani za podizanje dugih i nezgodnih tereta, kao što su cevi i drvene grede. Idealni su za rad u uskim prolazima i u skladištima gde je prostor ograničen. Bočni viljuškari omogućavaju lakši utovar i istovar materijala bez potrebe za manevrisanjem tereta na tradicionalan način.

5. Terenski viljuškari

Terenski viljuškari su robusni i dizajnirani za rad u teškim uslovima, kao što su gradilišta ili poljoprivredna zemljišta. Opremljeni su velikim točkovima i snažnim motorima koji omogućavaju kretanje po neravnom i blatnjavom terenu. Terenski viljuškari su neophodni za zadatke gde su stabilnost i snaga presudni faktori.

Tipovi guma za viljuškare: Čvrste, pneumatske, ili poliuretanske

Kada birate gume za viljuškare, koje nudi i Lift & Carry DOO ovlašćeni distributer Lonking viljuškara u Srbiji, važno je da razumete razlike između glavnih tipova guma, jer svaka vrsta nudi određene prednosti i najbolje odgovara različitim uslovima rada.

  • Čvrste gume: Ove gume su izuzetno otporne na habanje i bušenje i zato su idealne za rad u teškim industrijskim okruženjima sa oštrim objektima, kao što su reciklažni centri i građevinski tereni. Njihova dugotrajnost i niska potreba za održavanjem znače manje zastoja i troškova. Međutim, čvrste gume pružaju manje udobnosti za operatera jer ne apsorbuju udarce tako dobro kao druge vrste guma.

  • Pneumatske gume: Ove gume su ispunjene vazduhom, slično kao gume na automobilima, i pružaju bolju amortizaciju, što ih čini pogodnim za rad na otvorenom i neravnim terenima. Pneumatske gume poboljšavaju udobnost vozača i stabilnost viljuškara, ali su podložne bušenju i zahtevaju redovno održavanje i proveru pritiska.

  • Poliuretanske gume: Ove gume su idealne za upotrebu u zatvorenim prostorima, kao što su skladišta i proizvodni pogoni, jer pružaju izvrsnu nosivost i smanjen otpor kotrljanja, što može povećati energetsku efikasnost viljuškara. Poliuretanske gume su otporne na hemikalije i habanje, ali nisu pogodne za rad na otvorenom ili u uslovima gde je prisutna vlaga, jer im može nedostajati prianjanje na mokrim površinama.

Kapacitet nosivosti i visina dizanja

Kapacitet nosivosti se odnosi na maksimalnu težinu koju viljuškar može bezbedno da podigne i transportuje. Ovaj kapacitet je od suštinskog značaja jer garantuje sigurnost operatera i efikasnost rada. 

Uvek je važno da se proceni vrsta tereta koji će se podizati, jer prekomerno opterećenje može dovesti do oštećenja viljuškara i potencijalnih nezgoda. Osim toga, kapacitet nosivosti se često smanjuje sa povećanjem visine dizanja, što treba uzeti u obzir prilikom odabira viljuškara.

Visina dizanja je posebno važna u skladištima sa visokim regalima ili u okruženjima gde je potrebna velika fleksibilnost u radu na različitim visinama. Prilikom odabira viljuškara, treba razmotriti visinu skladišnih prostora i potrebu za pristupom teško dostupnim mestima. 

Zaključak

Izbor pravog viljuškara za vašu industriju zahteva pažljivo razmatranje svih faktora, od tipova viljuškara do vrste guma koje se koriste. Razumevanje različitih tipova viljuškara i njihovih karakteristika važno je za optimizaciju vašeg poslovanja i sigurnost zaposlenih.

Na kraju, pravilno razumevanje nosivosti i visine dizanja pomoći će vam u izboru viljuškara koji može bezbedno i efikasno rukovati teretom u vašem radnom okruženju, što je osnova za dugoročan uspeh i sigurnost vašeg poslovanja.

Povezane vesti