Ovoga "Jutra" razgovarali smo sa Dejanom Gavrilovićem ispred udruženja "Efektiva" i dopisnicom Politike Jasminom Pavlović Stamenić koja se nalazi u Grčkoj.

Budući da nevreme može da bude uzrok pomeranja letova, kakva su tada prava putnika?

"Putnik tada i nema neka prava, budući da je reč o nekoj "višoj sili", odnosno vremenskim nepogodama. Kada je nevreme u pitanju, to je nešto na šta nije mogla da utiče ni agencija, ni avio kompanija", ističe Gavrilović.

Dopisnica Politike u Grčkoj napominje da je nevreme bilo manjeg intenziteta nego što su to najavljivali meteorolozi, ali da su ljudi poslušali sve savete nadležnih i da tokom jučerašnjeg dana na grčkim ulicama nije bilo ni automobila ni ljudi.

"Najviše je stradao sever Grčke, zapadni Peloponez, bilo je nevremena i na Atici. Sve se to polako spušta ka južnim grčkim ostrvima. Kao i kod svih ekspres nevremena, napravljena je velika šteta, poplave, uništeni su usevi.  Gledajući slike naših turista, bilo je i pijavica i potpuno crnog neba. Kažu da je za 12 sati bilo 15 000 gromova. To je prouzrokovalo i manje požare, ali sve to je brzo lokalizovano. Sistem dronova radi i čim se pojavi i mali požar, odmah se reaguje", izveštava dopisnica i dodaje:

"Ovo je samo bio mali jesenji predah za nas. Opet greje sunce i već za sutra najavljuju više od 38 stepeni".