Oni koji kreću na odmor plaše se nestašice vode, zbog čega je na pojedinim ostrvima pre nekoliko dana proglašeno vanredno stanje. Kakva je situacija danas, kakve su cene i koje raspoloženje vlada među domaćinima, pitali smo dopisnicu "Politike" Jasminu Pavlović Stamenić.

Snadbevanje vodom je još uvek relativno pod kontrolom. Podsećamo, u septembru prošle godine je Grčku pogodilo strašno nevreme kada je sve bilo poplavljeno, a sada se zemlja zbog klimatskih promena suočava sa najozbiljnijom krizom.

"Ukoliko se klimatska situacija ne bude popravila, za dve-tri godine oblast oko Atine imaće oko 50 manje rezervi vode nego što je imala ranije. Dramtičnije je na ostrvima. Poljoprivrednici su očajni, jer nemaju čime da polivaju useve. Apeluje se na sve građane da se voda štedi, ali situacija je zaista zabrinjavajuća“. govori dopisinica.

U pojedinim hotelima na Peloponezu stoji natpis da čuvamo vodu, dok se na nekim ostrvima čak slatka, pijaća, voda pomešala sa slanom i slatka voda je isušila. Takođe, pojedina ostrva u Grčkoj sa slatkom vodom, koja je bila izvor pijaće vode, u potpunosti su presušila.

Jasmina za Prvu TV ističe da još uvek nije bilo isključivanja struje niti restrikcija vode, već samo upozorenje da pazimo.

"Dobro došli na Santorini. Ne zaboravite da je ovo naš dom“, natpis je koji je osvanuo na Santoriniju i privukao je veliku pažnju javnosti.

"Grci koji rade i žive od svojih plata, počinju da budu umorni od tolikog priliva turista, koja je u stvari najveća stavka u državnom budžetu. Zbog turista podignute su i cene, nekontrolisan broj kruzera pristaje na tako malo ostrvo kao što je Santorini. Na ostvrvu gde u proseku živi od 12.000 do 15.000 meštana, na dnevnom nivu bude između 17.000 i 20.000 turista. Na malim ostrvima poput Santorinija, Mikonosa, ne postoji infrastruktura koja to može da prihvati“, govori Jasmina i napominje:

"Ljudi su umorni i poručuju da je njihov svakodnevni život ugrožen, odnosno kvalitet njihovog života ugrožen. Oni više ne mogu da žive kao što su živeli do sada, jer sa dolaskom turista i nebrigom za okruženje, porasle su i cene. Grci sve to sve teže mogu da isprate".

Jasmina takođe upoređuje koliko je nekada bilo jeftinije letovati na ovim grčkim ostrvima, dok je danas potpuno drugi slučaj, čak i za Grke koji to više ne mogu da priušte.

"Nekada je porodica išla na more 10 dana, sada može da plati samo četiri na taj čuveni Santorini, o kom mašta svako da vidi. Za jednu četvoročlanu porodicu, vama treba u oba pravca negde oko 500 do 1.000 evra da biste se prebacili do Kikladskih ostrva", napominje Jasmina.

Detaljnije o atmosferi u grčkim letovalištima, poslušajte u nastavku:

Povezane vesti