- Ciljani pregledi pluća, odnosno skining programi za rano otkrivanje karcinoma na ovom organu i to snimanjem na niskodoznom skeneru od jeseni će biti uvedeni najpre u Beogradu, a zatim i u ostatku zemlje o trošku zdravstvenog osiguranja. Na taj način država će probati da promeni poraznu statistiku obolevanja od ovog najčešćeg i najsmrtonosnijeg karnicoma, koji se godišnje otkrije kod gotovo 7.000 ljudi, odnosno više od 5.000 ljudi izgubi život - rekao je Stjepanović za "Večernje novosti".

On je naglasio da je jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja otkrivanje bolesti, koja se u Srbiji u više od 70 odsto slučajeva dijagnostikuje u poslednjem stadijumu, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.

- Jedan od najvažnijih preduslova za uspešno lečenje karcinoma pluća je rano otkrivanje. Zato je Srbiji potreban skrining plan nam je da od jeseni krenuo sa projektom. Ovo godine smo sa Udruženjem pacijenata 'Punim plućima' uradili istraživanje sa pacijentima obolelim od raka pluća o njihovoj informisanosti, prevenciji, skiningu i lečenju raka pluća u Srbiji.

Ohrabrujuća vest je da polovina ispitanika odmah nakon prvih simptoma otišla lekaru. Dve trećine njih je bilo upućeno kod pulmologa, tako da nisu gubili vreme na preglede kod drugih lekara - rekao je Stjepanović.

On je rekao da je najpre skrining program krenuo na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

- Već tri godine ovo ustanova na području AP Vojvodina kod viskorizičnih osoba sprovodi ovaj program ranog oktrivanja raka pluća, što je svrstva u prvu državu na Zapadnom Balkanu koja je uvela ovaj program skrininga. Do sada je urađeno više od 9.000 pregleda na niskodoznom skeneru i kod 1,8 odsto njih, odnosno kod oko 100.000 osoba je otkriven karcinom pluća - rekao je doktor.

Povezane vesti