Jučerašnji dan je bio najtopliji 13. avgust otkako se meri temperatura, a koliko nas još toplotnih talasa i tropskih noći očekuje do kraja leta otkrio je u "Jutru" meteorolog Slobodan Sovilj.

- Možemo očekivati da će tokom ove sedmice biti obarani rekordi na mnogim stanicama, kada su u pitanju datumske vrednosti. Onaj apsolutni rekord za područje Srbije, koji je postavljen u julu 2007. godine, nije oboren, ali su obarani oni datumski rekordi, pa jučerašnji datum je, ne samo u Beogradu, nego u Srbiji bio najtopliji od početka merenja. U Beogradu je izmereno 38.7 stepeni, čime je premašen rekord iz 1946. godine, ali je najtoplije juče bilo u Ćupriji 42 stepena, u Loznici 41- rekao je između ostalog meteorolog.

- Ceo grad predstavlja jedno veliko "ostrvo toplote", s tim da možemo da nazovemo tzv. oazama hlada neke zelene površine ili šume u gradovima gde je malo prijatnije. Zašto 'ostrvo toplote'? Pa zato što su gradovi imaju mnogo materijala kao beton, čelik, asfalt, staklo... Svi ti materijali se ponašaju kao skupljači toplote. Iako oni tokom dana ne utiču na višu temperaturu vazduha, oni se u noćnim satima ponašaju kao da smo uključili na stotine ili hiljade grejalica - rekao je Sovilj i dodao kakvo nas vreme očekuje narednih dana: 

- Ova nedelja je najupečatljivija kada su visoke temperature u pitanju od 37 do 40 stepeni, nakon ove sedmice temperatura lagano pada, ali ostajemo u domenu prosečnih temperatura. Što znači da se do kraja avgusta zadržavaju tropski dan i velika je verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji od kada postoje merenja - istakao je meteorolog. 

Kako je najavio, početak septembra će obeležiti topli i sunčani dani, ali da se ove godine ne očekuju visoke temperature kao prošle godine u istom mescu i u oktobru. 

Zbog čega posebno treba da se čuvamo UV zraka i šta je još meteorolog otkrio, pogledajte u snimku:

Povezane vesti