Izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, predvodiće danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 110. godišnjice Cerske bitke. Godišnjica Cerske bitke biće obeležena u 14 časova, u okviru spomen - kompleksa "Cerska bitka“ Tekeriš, kod Loznice, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Mačvanskog okruga, gradonačelnici Loznice i Šapca, predstavnici okolnih gradova i opština, ambasada, kao i predstavnici udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Cerska bitka je bila prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, koja je došla u trenutku dok su ostale članice Antante gubile bitke na drugim frontovima. Bitka na Ceru je velika pobeda srpske vojske nad znatno nadmoćnijim austrougarskim snagama. Cerska bitka počela je 15. avgusta 1914. godine, a srpska vojska je 19. avgusta slomila austrougarske trupe, koje su krenule u povlačenje ka Drini.

Povezane vesti