Raste broj žrtava nevremena u Evropi. Jedna žena iz Kanade juče je umrla od hladnoće u Italiji. U olujnom nevremenu u Rumuniji stradalo je petoro ljudi. Poplave su u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Nemčakoj, Slovačkoj i Mađarskoj, pa se postavlja pitanje i kakav scenario čeka Srbiju. 

Na ovu temu u "Jutru" govorili su hidrolog RHMZ Dejan Vladiković, a iz Beča se javio i Kenan Drljo, hotelijer koji godinama živi i radi u Austriji.

- Mi svakih nekoliko sati dobijamo poruke od civilne zaštite i od gradskih vlasti. Sva putovanja koja se mogu odložiti, treba da se odlože. Svi ljudi koji mogu raditi od kuće, treba da rade od kuće. Savetuje se neizlazak iz kuća. Ako se mora zadržavati na javnim površinama, da to bude najbrže moguće i najkraće moguće, da ostanemo kod kuće i da čekamo da nevreme prođe. Mi se nadamo da će proći, jer je kiša ovde počela da pada u sredu pre podne, evo tek sad mogu da primetim da je malo utihnula, nije prestala, ali malo je utihnula. Od srede pre podne pada neprekidna kiša ovde - kaže Kenan. 

A kada je situacija u Srbiji, hidrolog navodi:

- Što se tiče domaćih reka, tu ne postoji opasnost. Mi nismo izdali nikakvo upozorenje, jer ovoj pojavi je prethodio dug period, potpuno bez kiše, mi smo bili u jednom sušnom periodu - kaže Dejan i dodaje:

- Izdali smo upravo danas, hidrološko upozorenje, da se dostizanje i upravo prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava očekuje kod stanice Bezdan, između 19. i 20. septembra, kod stanice Apatin, između 20. i 21. septembra i kod Bogojeva i Novog Sada, između 21. i 22. septembra.

Šta je hidrolog rekao, pogledajte u snimku:

Povezane vesti