Najmanje 16 ljudi stradalo je u nezapamćenim poplavama u Evropi! Na jugu Poljske je pukla brana, naređena je evakuacija, a sedam osoba su odnele poplave u Češkoj. U Beču se do pojedinih zgrada može stići samo čamcem, a ništa bolja situacija nije ni u Mađarskoj.

Sasvim je prirodno da se pitamo da li nepogode prete i Srbiji, a odgovor su u "Jutru" dali  Đorđe Đurić, meteorolog i Igor Tonković, spasilac GSS 

- Glavna opasnost je prošla što se tiče ciklona. Ciklon je jedan ogroman sistem niskog pritiska. Za njega se vezuje jako loše vreme, često obilne padavine i on je jedna uobičajna pojava, koja dođe i prođe - kaže meteorolog, dodajući da će ciklon sada doneti padavine Francuskoj i Italiji, a otkriva i kakvo je stanje što se tiče Srbije:

- Kada je reč o Srbiji, mi smo bili na nekom rubnom delu tog ciklona, tako da zaista nije bilo nekih većih problema, tako da ćemo sada samo čekati tu veću količinu vode, koja će se stići - navodi meteorolog, ističući:

- Sad se ta voda premešta iz gornjih tokova u donje tokove, ali jedna dobra vest za Srbiju jeste što je iza nas jedno vrelo, jako sušno leto i rečna korita su bila vrlo niska, odnosno imala nizak vodostaj i stizala su čak do nedavno upozorenja o niskom vodostaju, koja su ugrožavala plovidbu. Dunav je spreman da prihvati tu ogromnu količinu vode, svakako treba pratiti redovno državne nadležne službe i oni su se i oglasili da će biti proglašena ta redovna odbrana od poplave, čisto da bi se pratila situacija. Ciklon slabi, padavine polako prestaju i u centralnoj Evropi, tako da je ta glavna opasnost sada prošla, a ta količina vode se sada sliva ka donjim tokovima.

Kakvo je stanje u regionu, kao i šta su još otkrili gosti, pogledajte u snimku:

Povezane vesti