U samo dva dana, juče i prekjuče, tlo u Vranju i okolini se zatreslo čak jedanaest puta, kažu podaci sa sajta Republičkog seizmološkog zavoda. Zbog čega su učestali zemljotresi u Srbiji? Preti li našoj zemlji i Balkanu razorniji potres u bliskoj budućnosti otkriva u "Jutru" seizmolog Ana Mladenović.

- Normalno je da kada se desi neki jači zemljotres, nakon njega sledi niz slabih zemljotresa, koji zapravo relaksira taj deo zemlje - kaže Ana i dodaje:

- Povećana je ta energija u zemljinoj kori, zbog toga je povećana i seizmička aktivnost, tako da, ako bi se i desio u bližoj budućnosti zemljotres koji bi imao veću magnitudu, to ne bi bilo očekivano. Ali ono što je važno jeste da kod nas ne može da se desi razoran zemljostres. Ono što smo videli u Turskoj, prošle i pretprošle godine tako kod nas ni u teoriji ne može da se dogodi - navodi Ana i ističe da je način gradnje zgrada veoma važan.

- Ljudi uglavnom zidaju kako treba i jako je važno na koje područje, na koje zemljište stavljamo zgrade, jer nije svejedno da li je ispod nas čvrsto tlo koje se kreće na jedan način kada se desi zemljotres ili je rastresito tlo, koje povećava onda efekte zemljotresa, pa to može da izazove rušenje objekata.

Kako se ponašati u slučaju zemljotresa i šta je još otkrila Ana, pogledajte u snimku:

Povezane vesti