U prethodnom periodu, u fazi jedan, sagledana je perspektivnost eksploatacije geotermalnih resursa na dvadeset dve odabrane toplane i kotlarnice shodno procenjenoj dubini zaleganja geotermalnih rezervoara, temperaturi i procenjenim količinama geotermalnih voda, prenosi eKapija.

U analizu su bile uključene i lokacije predviđene za izgradnju novih toplana, a kako se navodi, od ukupnog broja analiziranih lokacija, tri lokacije su odabrane kao najperspektivnije za izvođenje detaljnih istraživanja sa krajnjim ciljem definisanja lokacije i uslova za izvođenje prve geotermalne istražne bušotine.

Detaljna istraživanja u okviru faze dva, izvedena su na lokacijama: TO Batajnica, TO Borča i TO Dunav. Na sve tri lokacije, kako piše u tenderskoj dokumentacji, procenjena je potencijalnost uslova eksploatacije geotermalnih resursa u energetskom, tehničko-tehnološkom i ekonomskom smislu.

"Rezultat detaljnih i po obimu multidisciplinarnih istraživanja je konceptualni prognozni model eksploatacije geotermalnih resursa", navodi se u tehničkoj specifikaciji.

U fazi tri, kako se navodi, neophodno je izvršiti verifikaciju, rekalibraciju i noveliranje konceptualnog prognoznog modela eksploatacije geotermalnih resursa. S tim u vezi, neophodno je obuhvatanje, prikupljanje, obrada i interpretacija velikog broja podataka na terenu, odnosno organizovanje i uspostavljanje terenskih istraživačkih aktivnosti primenom odgovarajućih terenskih i laboratorijskih metoda.

"Prikupljene podatke neophodno je analizirati sa aspekta interpretacije geotermalnih uslova i geološke građe dela terena na kome se istraživanja izvode", dodaje se.

Rok za prijavu na tender je 24. jun.

Inače, u martu ove godine je Vanja Vukić, direktor Beogradskih toplana izjavio da JKP Beogradske elektrane sa Rudarsko geološkim fakultetom rade ispitivanje geotermalnih resursa na lokacijama beogradskih toplana i preliminarni rezultati su pokazali da na nekoliko lokacija postoji mogućnost korišćenja geotermala kao energenta, pa je namera da se u budućnosti primeni u toplanama Borča, Batajnica i Dunav.