Mnogi ljudi su čuli za termin "građansko hapšenje", ali se takođe i dalje pitaju da li to zaista smeju da urade i pod kojim uslovima.

Advokat Vojin Šaljić je gostujući u emisiji "150 minuta" otkrio da bukvalno svako lice, pa čak i stranci, mogu da izvrše građansko hapšenje, ukoliko su se oni sami zatekli na mestu njegovog izvršenja:

- Svako lice, po zakoniku o krivičnom postupku, može da uhapsi izvršioca krivičnog dela, zatečenog prilikom izvršenja krivičnog dela, za ona krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti. To je nekoliko uslova, koji moraju biti kumulativno ispunjeni, da je to lice zatečeno prilikom izvršenja krivičnog dela, što podrazumeva radnju izvršenja krivičnog dela, momenat nakon što je on delo završio i krenuo da se udaljava, recimo sa mesta izvršenja krivičnog dela, a radi se o krivičnim delima za koja su zakonom propisana da se gone po službenoj dužnosti. To su generalno nama sva poznata krivična dela, tako da bi tu trebalo da kod građana bude prisutna svest o njihovoj zabranjenosti - navodi Vojin.

Kako je još istakao, lice nije dozvoljeno odvoditi na neko drugo mesto, već je potrebno odmah ga predati policiji ili javnom tužiocu. 

Kada se radi o primeni dozvoljene sile, zarad zadržavanja lica, advokat kaže:

- To je ona sila, koja je razumno shvatljiva da nekome onemogućite da ode. Onog momenta kada ste ga onesposobili, tada prestajte bilo kakva dalja upotreba sile. 

Da li je dozvoljena upotreba oružja i šta se dešava ukoliko se neko lice zadrži bez osnova, poslušajte u snimku: