Za bujon:

- Kozice, (opne)

- Voda

- Maslinovo ulje

- Šalot

- Beli luk

- Belo vino

- Celer

- Biber

- So

- Lovorov list

- Riba

Za rižoto:

‐ Arborio pirinač

‐ Sipa

‐ Kozice

‐ Lignja

‐ Sipino crnilo

‐ Šalot luk

‐ Belo vino

‐ lovor

‐ žalfija

‐ puter

‐ maslinovo ulje

‐ Biber

‐ So

‐ parmezan

‐ limun

‐ peršun

Za mrežicu od sipinog crnila:

‐ brašno

‐ ulje

‐ voda

‐ sipino crnilo

Bujon:

Iseckati šelot, beli luk, očistiti kozice. Zagrejati šerpu sa maslinovim uljem, ubaciti oba luka (šalot, pa beli) dok se ne kristališu zatim lovor, ljuske od kozica, celu ribu i celer sitnije seckan. Kada se to malo prodinsta dodati vina i vode, pustiti da kuva.

Rižoto:

Prpremiti dva tiganja.

Prvi tiganj: Šalot, žalfija, beli lik, biber na maslinovom ulju propržiti, kada nema puno tečnosti sipati sitno  seckanu lignju, sipu i cele kozice. Posle nekog vremena naliti malo prethodno oceđenog bujona i vina (prvo vino). Posoliti.

Drugi tiganj: Šalot, biber, maslinovo ulje i žalfija, dinstati dok tečnost ne ispari, tostirati pirinač u tiganju, zatim zaliti sa vinom (dva puta po malo) kad ispari vino, zaliti i bujonom (malo po malo). Nakon 8 minuta dinstanja dodati sipino crnilo. Kada je pirinač gotov iz prvog tiganja presipati smesu u pirinač, dodati puter i parmezan i mešati dok se ne stvori opna od maslaca oko rižota.

Mrežica

Treći tiganj:

U činiji umešati crnilo, brašno, vodu i ulje, mutiti ručno mutilicom. Premazati tiganj uljem i kada je

zagrejan posuti smesu. Držati dok ne prestane da peni i postane matirano. Ocediti na ubrusu.

Servis:

U tanjir sipati rižoto na sredinu, na gornjem delu poređati nekoliko odvojenih račića, postaviti mrežicu  vertikalno. Mali tanak komad limuna, peršun.

 

Povezane vesti