Sastojci:

- hleb

- brašno

- so

- šećer

- kvasac

- beli luk

- maslinovo ulje

- prašak za pecivo

- voda 

Za namaz:

- som

- maslinovo ulje

- šećer

- puter

- limunov sok

- crni luk

- beli luk

- so

- biber

Za prilog:

- brokoli

- spanać

- ulje

- nar

- so

- biber

Priprema:

U jednu činiju staviti prašak za pecivo, brašno, so i promešati suve sastojke. Zatim dodati sitno seckani beli luk i maslinovo ulje.

U drugoj činiji u mlakoj vodi rastvoriti kvasac i šećer i ostaviti da odstoji kako bi kvasac narastao. Kada kvasac naraste, spojiti ga sa ostalim sastojcima iz prve činije i zamesiti testo. Testo pokriti streč folijom i krpom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako bi naraslo. Za to vreme, na maslinovom ulju ispeći soma. Posoliti i ostaviti da se prohladi.

Skuvati brokoli u slanoj vodi i zatim ga nakon par minuta kuvanja prebaciti u hladnu vodu. Na maslinovom ulju prodinstati brokoli, bebi spanać i posoliti. Kada spanać postane mekan, prebaciti sve u jednu činiju, i kada se ohladi dodati začine i nar.

Kada je testo omekšalo i poraslo, posuti brašno po radnoj površini i zamesiti testo, zatim ga oblikovati u tanji hleb i staviti ga na tepsiju sa pek papirom, i premazati jajetom koje se ulupa sa malo soli. Ubaciti hleb u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, i peći dok ne porumeni. Zatim ga izvaditi i sačekati da se prohladi. Kada se ohladi, iseći ga i premazati sa malo maslinovog ulja i vratiti u rernu da se zapeče kako bi postao hrskav. Izvaditi iz rerne.

U blender staviti otkoštenog soma, limunov sok, začine, crni luk i beli luk, i izblendirati do strukture paštete. Ako ima viška vode procediti.

Hleb mazati paštetom, posuti malo bibera i servirati.

Prijatno! 

 

Povezane vesti