Pirinač

50 grama integralnog pirinča

Operite pirinač pod hladnom vodom. U šerpici na jakoj vatri kuvati dok voda počne da pari. Smanjiti temperature i kuvati na tihoj vatri 25-30 minuta. Izvadite pirinač i stavite sa strane. 

Meso

250 grama mlevenog svinjskog mesa

250 grama mlevenog junećeg mesa

Kašika svinjske masti

Pola glavice crnog luka 

150ml belog vina

Kašika mirođije

Kašika peršuna

Mala kašika mlevene paprike

So

Ugrejete tiganj. Dodajte mast i meso. Pržite na jakoj vatri 4 minuta da ispari tečnost. Smanjite vatru pa dodajte seckani crni luk i belo vino. Posle 5 minuta dodajte začine i još par minuta prodinstajte.

Povrće 

Pola glavice crnog luka 

Jedna šargarepa

Ista količina celera

Puter

Juneći bujon 

Kašika mirođije

Malo peršuna

So

Na srednjoj jačini vatre stavite puter i povrće u tiganj. Pržiti dok crni luk ne omekša. Dodati  mirođiju i peršun na tihu vatru još 2 minuta. Sipati bujon i dinstati minut-dva.

Spojiti meso, pirinač i povrće i ako je potrebno dodati začine. 

Može da se puni list vinove loze

U mali tiganj se sipa bujon sa kockom putera da se pokrije pola sarmice. Sarmice se naređaju u tiganju da su knap, baš zbijene, da bi oblik ostao.

Peče se 40-45 minuta.

Sos za tanjire se kuva 200-300 ml junećeg bujona sipati u tiganj sa puterom 20-30 minuta. Poželjno je da se često proba dok se kuva da ne bi bili prejaki i preslani ukusi. 

Jogurt 

150 ml jogurt

Kašika mirođije

Povezane vesti