Sastojci:

70g slanine, isečene na kockice

2 bataka i 2 karabataka od petla, sa kostima i kožom (ako su manji petlovi, ostaviti i file)

So i sveže mleveni crni biber, po ukusu

230g braon šampinjona, sečenih na krupnije kocke

100g šalota, isečenih na sitno

3 čena belog luka, sitno seckano

20g brašna

35g paradajz pirea

250ml suvog crvenog vina

375ml pilećeg fonda

4 grančice svežeg majčine dušice

150g  šargarepe, prepolovljene po dužini i isečene na kocke 1cmX1cm

8g  seckanog svežeg peršunovog lista

30g ukiseljenog luka

Priprema:

Zagrejati gusanu šerpu na srednje jakoj vatri. Propržiti slaninu.  Izvaditi slaninu iz  šerpe i ostaviti masnoću. Začiniti petla so i biber, propržiti ga na masnoći od slanine sa obe strane. Izvaditi meso i ostaviti malo masnoće u šerpi. Dodati  pečurke i šalot i izdinstati, povremeno mešajući; začiniti solju i biberom. Dodati beli luk i pržiti oko minut. Dodati  brašno i paradajz pastu..

Sipati vino. Redukovati. Naliti pilećim temeljcem. Dodati majčinu dušicu i šargarepu. Ubaciti isprženo meso. Kada prokuva,  smanjiti jačinu vatre, poklopiti. Kuvati dok meso ne bude mekano. Dodati slaninu i peršun; začiniti solju i biberom, po ukusu. Ukiseljeni luk iseči na pola i kratko propržiti na tiganj.

Povezane vesti