Na dezertu su najviše radili Anja i Ljubomir, kom je to jedan od omiljenih slatkiša i svi su slušali njegove instrukcije prilikom pripreme.
Recept "Čika Ljubine kruške" vam donosimo u nastavku:
Sastojci:
- Kruške
- Limun
- Puter
- Šećer u prahu
- Maskarpone sir
- Pavlaka za kolače (slatka pavlaka)
- Sirov badem
- Kardamom
- Nana
- Med
Postupak:
Kruške iseći na polovine, izvaditi semenke i sredinu kašikom, pa blanširati u vodi začinjenoj sa kriškama limuna kojima je odstranjena cela kora (sa belim delom), da ne bi bilo gorko.
Posle pet minuta, kruške izvaditi na pleh sa pek papirom, dodati po kocku putera u svaku polovinu i po kašiku umućenog šećera u prahu sa vodom.
Kada kruške porumene (oko 10 minuta), izvaditi da se ohlade i preneti na hladnom plehu u frižider.
U međuvremenu, umutiti maskarpone sir sa šećerom u prahu (po ukusu, ne preterivati sa šećerom), pa dodati koru od limuna, limunov sok i pavlaku za kolače (nezaslađenu). Ako je slatka, u maskarpone ne dodavati šećer u prahu.
Umutiti do glatkog fila.
Badem sirov prvo prokuvati pa propržiti i skinuti ljuspice.
Dobro usitniti nožem ili u secku.
Ohlađene kruške puniti bademima, pa filom.
Preko posuti kardamomom, koji je prethodno usitnjen u avanu.
Sitno iseckati nanu pa staviti preko za svežinu.
Posuti medom i poslužiti.