Marko je za sudije pripremio suši sa gamborima, a u nastavku teksta pogledajte detaljan recept za ovo jelo.
Sastojci:
Za majonez:
- 4 žumanceta
- 3 kašike pirinačanog sirćeta
- 1l ulja
- So
Priprema:
U činiju sa viskom izmutiti žumance i sirće. Polako dodavati ulje da se sve lepo spoji. So dodajte po ukusu.
Majonez podeliti u 3 činije. U prvu činiju se doda siracha, po ukusu. U drugu činiju se doda ponzu sos i soja sos po ukusu. Dok u treću činiju dodajte pirinčano sirće i šećer po ukusu.
Ukišeljen đumbir:
- 100ml pirinčanog sirćeta
- 50g šećera
- 50g đumbira
Priprema:
Đumbir tanko narendajte, a potom na tihu vatru ugrejte sirće i šećer. Vodite računa, jer ne sme da provri. Kad se šećer spoji sa sirćetom, sipajte preko đumbira.
Suši od gambora:
- 12 gambora (očišćenih)
- 2 lista novih algi
- 3 pune šake suši pirinča
- 50g brašna
- 50ml piva
- 1l kikiriki ulja
- So
Uramaki sa pohovanim gamborima - priprema:
Stavite svo ulje u tiganju da se greje d 180°. Za to vreme potrebno je da brašno i pivo umešate da bude smesa kao za palačinke. Zatim gambore nabodite na štapiće, pa ih umačite u smesu.
Gambore u ulju je potrebno da pržite 3 minuta (da dobiju braon boju), a nakon toga ih posolite.
Pirinač se slaže spolja kod nori algi. Potom 3 gambora naređajte u suši i rolujte i na kraju ih prelijte ponzu majonezom.
Maki suši sa poširanim gamborima - priprema:
Poširajte 6 gambora u vrelu vodu ( 2-4 minuta). Odmah posle poširanja stavite ih u hladnu vodu. Posle 2 minuta ih izvadite i seckajte na komadiće. U činiju mešajte siricha majonez i poširane gambore.
Nori alge idu sa spoljne, a pirinač sa unutrašnje strane. Dodajte 4 velike kašike gambora u jednu rolnicu.
Nigiri suši - priprema:
Otvorite gambore na pola, a potom ih pržite u tiganju na malo ulja i malo soli. Na nigiri oblik pirinač dodajte majonez od pirinčanog sirćeta, pa gambore preko.