Sastojci za donji sprat čoko lešnik torte:

Kora:

8 belanaca

8 kašika šećera

1 kašika branša

10 kašika mlevenog pečenog lešnika

Fil:

Mleko 500ml

Gustin 60g

Kakao 15g

Žumanca 3kom

Šećer 120 g

Čokolada crna 200 g

Aroma vanile

Puter

Šećer u prahu

Priprema:

Umutiti belanca i šećer u čvrst sne. Dodati kašiku branša i mlevene lešnike. Sve zajedno sjediniti

marisom/ špatulom i staviti na pek papir da se peče 15-17 minuta na 180 c.

Mleko i šećer skuvati i dodati aromu vanile.

Umutiti žumanca malo mleka (100ml), gustin i kakao. Kada je mleko vrelo sipati u ciniku gde su

žumanca i gustin, promešati i vratiti sve zajedno u šerpu da se fil ukuva dok se ne dobije željena

gustina. Kada je fil skuvan, dodati iseckanu čokoladu i sjediniti. Prekriti PVC folijom i ostaviti da se

dobro ohladi u frižideru.

Umutiti puter i 2 kašike šećera u prahu i ohladjeni fil dodati u puter malo po malo i polako sjediniti.

Iseci 3 kore i ređati kora, fil, kora, fil i između posuti seckanim pečenim lešnicima. Ostaviti u frižider

da se dobro stegne.

Sastojci za voćnu tortu gornji sprat:

Kora 1

4 jaja

150 g šećera

130 g branša

20 g kokosovog branša

Pola kesice praska za pecivo

Kora 2

4 belanca

100 g šećera

30g kokosovog branša

Fil od bele čokolade:

Mleko 500ml

Gustin 60g

Žumanca 3kom

Šećer 120 g

Čokolada bela 100 g

Cardamom

Aroma vanile

Maskarpone

Slatka pavlaka

Fil maskarpone:

250 g maskarpone sira

100 ml slatke pavlake

20 g šećera u prahu

Fil maline:

Maline 300 g

4 kašike šećera

Korica limuna

20gr gustina

Priprema:

Smrznute maline sa 4 kašike šećera staviti da se ukuvaju. Dodati koricu limuna. Kada voda polako

ispari izvaditi koricu limuna i dodati kašiku gustina sa malo vode. Staviti da se hladi.

Maskarpone, šećer u prahu sjediniti sa umućenom pavlakom dodati u maskarpone.

Deo maskarpone krema (2 kašike ) sačuvati za dodavanje u fil od bele čokolade. Ostatak pomešati sa

ohlađenim džemom od malina.

Mleko i šećer skuvati i dodati aromu vanile.

Umutiti žumanca malo mleka (100ml), gustin i kakao. Kada je mleko vrelo sipati u činiju gde su

žumanca i gustin, promešati i vratiti sve zajedno u šerpu da se fil ukuva dok se ne dobije željena

gustina. Kada je fil skuvan, dodati iseckanu belu čokoladu i sjediniti. Prekriti strec folijom i ostaviti

da se dobro ohladi u frižideru. Kada se fil rashladi dodajemo deo maskarpone krema.

Ređate prvu koru, zatim fil od bele čokolade pa fil od malina, zatim kora 2 fil od bele čokolade, fil od

malina, dodajemo još jednu koru 1 i završavamo sa filom od malina.

Dekoracija: donja torta fondan pastai slatka pavlaka. Voće - maline i borovnice.

Povezane vesti