Sastojci za donji sprat čoko lešnik torte:
Kora:
8 belanaca
8 kašika šećera
1 kašika branša
10 kašika mlevenog pečenog lešnika
Fil:
Mleko 500ml
Gustin 60g
Kakao 15g
Žumanca 3kom
Šećer 120 g
Čokolada crna 200 g
Aroma vanile
Puter
Šećer u prahu
Priprema:
Umutiti belanca i šećer u čvrst sne. Dodati kašiku branša i mlevene lešnike. Sve zajedno sjediniti
marisom/ špatulom i staviti na pek papir da se peče 15-17 minuta na 180 c.
Mleko i šećer skuvati i dodati aromu vanile.
Umutiti žumanca malo mleka (100ml), gustin i kakao. Kada je mleko vrelo sipati u ciniku gde su
žumanca i gustin, promešati i vratiti sve zajedno u šerpu da se fil ukuva dok se ne dobije željena
gustina. Kada je fil skuvan, dodati iseckanu čokoladu i sjediniti. Prekriti PVC folijom i ostaviti da se
dobro ohladi u frižideru.
Umutiti puter i 2 kašike šećera u prahu i ohladjeni fil dodati u puter malo po malo i polako sjediniti.
Iseci 3 kore i ređati kora, fil, kora, fil i između posuti seckanim pečenim lešnicima. Ostaviti u frižider
da se dobro stegne.
Sastojci za voćnu tortu gornji sprat:
Kora 1
4 jaja
150 g šećera
130 g branša
20 g kokosovog branša
Pola kesice praska za pecivo
Kora 2
4 belanca
100 g šećera
30g kokosovog branša
Fil od bele čokolade:
Mleko 500ml
Gustin 60g
Žumanca 3kom
Šećer 120 g
Čokolada bela 100 g
Cardamom
Aroma vanile
Maskarpone
Slatka pavlaka
Fil maskarpone:
250 g maskarpone sira
100 ml slatke pavlake
20 g šećera u prahu
Fil maline:
Maline 300 g
4 kašike šećera
Korica limuna
20gr gustina
Priprema:
Smrznute maline sa 4 kašike šećera staviti da se ukuvaju. Dodati koricu limuna. Kada voda polako
ispari izvaditi koricu limuna i dodati kašiku gustina sa malo vode. Staviti da se hladi.
Maskarpone, šećer u prahu sjediniti sa umućenom pavlakom dodati u maskarpone.
Deo maskarpone krema (2 kašike ) sačuvati za dodavanje u fil od bele čokolade. Ostatak pomešati sa
ohlađenim džemom od malina.
Mleko i šećer skuvati i dodati aromu vanile.
Umutiti žumanca malo mleka (100ml), gustin i kakao. Kada je mleko vrelo sipati u činiju gde su
žumanca i gustin, promešati i vratiti sve zajedno u šerpu da se fil ukuva dok se ne dobije željena
gustina. Kada je fil skuvan, dodati iseckanu belu čokoladu i sjediniti. Prekriti strec folijom i ostaviti
da se dobro ohladi u frižideru. Kada se fil rashladi dodajemo deo maskarpone krema.
Ređate prvu koru, zatim fil od bele čokolade pa fil od malina, zatim kora 2 fil od bele čokolade, fil od
malina, dodajemo još jednu koru 1 i završavamo sa filom od malina.
Dekoracija: donja torta fondan pastai slatka pavlaka. Voće - maline i borovnice.