Sastojci za donji sprat čoko lešnik torte:

Kora:

8 belanaca

8 kašika šećera

1 kašika branša

10 kašika mlevenog pečenog lešnika

Fil:

Mleko 500ml

Gustin 60g

Kakao 15g

Žumanca 3kom

Šećer 120 g

Čokolada crna 200 g

Aroma vanile

Puter

Šećer u prahu

Priprema:

Umutiti belanca i šećer u čvrst sne. Dodati kašiku branša i mlevene lešnike. Sve zajedno sjediniti

marisom/ špatulom i staviti na pek papir da se peče 15-17 minuta na 180 c.

Mleko i šećer skuvati i dodati aromu vanile.

Umutiti žumanca malo mleka (100ml), gustin i kakao. Kada je mleko vrelo sipati u ciniku gde su

žumanca i gustin, promešati i vratiti sve zajedno u šerpu da se fil ukuva dok se ne dobije željena

gustina. Kada je fil skuvan, dodati iseckanu čokoladu i sjediniti. Prekriti PVC folijom i ostaviti da se

dobro ohladi u frižideru.

Umutiti puter i 2 kašike šećera u prahu i ohladjeni fil dodati u puter malo po malo i polako sjediniti.

Iseci 3 kore i ređati kora, fil, kora, fil i između posuti seckanim pečenim lešnicima. Ostaviti u frižider

da se dobro stegne.

Sastojci za voćnu tortu gornji sprat:

Kora 1

4 jaja

150 g šećera

130 g branša

20 g kokosovog branša

Pola kesice praska za pecivo

Kora 2

4 belanca

100 g šećera

30g kokosovog branša

Fil od bele čokolade:

Mleko 500ml

Gustin 60g

Žumanca 3kom

Šećer 120 g

Čokolada bela 100 g

Cardamom

Aroma vanile

Maskarpone

Slatka pavlaka

Fil maskarpone:

250 g maskarpone sira

100 ml slatke pavlake

20 g šećera u prahu

Fil maline:

Maline 300 g

4 kašike šećera

Korica limuna

20gr gustina

Priprema:

Smrznute maline sa 4 kašike šećera staviti da se ukuvaju. Dodati koricu limuna. Kada voda polako

ispari izvaditi koricu limuna i dodati kašiku gustina sa malo vode. Staviti da se hladi.

Maskarpone, šećer u prahu sjediniti sa umućenom pavlakom dodati u maskarpone.

Deo maskarpone krema (2 kašike ) sačuvati za dodavanje u fil od bele čokolade. Ostatak pomešati sa

ohlađenim džemom od malina.

Mleko i šećer skuvati i dodati aromu vanile.

Umutiti žumanca malo mleka (100ml), gustin i kakao. Kada je mleko vrelo sipati u činiju gde su

žumanca i gustin, promešati i vratiti sve zajedno u šerpu da se fil ukuva dok se ne dobije željena

gustina. Kada je fil skuvan, dodati iseckanu belu čokoladu i sjediniti. Prekriti strec folijom i ostaviti

da se dobro ohladi u frižideru. Kada se fil rashladi dodajemo deo maskarpone krema.

Ređate prvu koru, zatim fil od bele čokolade pa fil od malina, zatim kora 2 fil od bele čokolade, fil od

malina, dodajemo još jednu koru 1 i završavamo sa filom od malina.

Dekoracija: donja torta fondan pastai slatka pavlaka. Voće - maline i borovnice.

Povezane vesti

Recept za Thyme patku
Recepti

Recept za Thyme patku

Konfitirani batak, pačiji file, raviola, ukiseljeno povrće, pačiji sos… Sudija Nenad je bio zadužen da vodi takmičare kroz ovaj kompleksan zadatak, a njegov recept najbolje je pripremio plavi tim.

21.11.2024. 22:41

Recept za Thyme patku
Recepti

Recept za Thyme patku

Konfitirani batak, pačiji file, raviola, ukiseljeno povrće, pačiji sos… Sudija Nenad je bio zadužen da vodi takmičare kroz ovaj kompleksan zadatak, a njegov recept najbolje je pripremio plavi tim.

21.11.2024. 22:41