Pasta

2 dl belog brašna

2 jajeta

malo soli

1 kašika maslinovog ulja

Izručiti brašno na radnu površinu i dodati so. U sredini napraviti udubljenje i staviti dva sveža jajeta i ulje. Mešati viljuškom u krug iz centra tako da sve više brašna ulazi u testo. Kad je sve brašno pomešano sa jajima, mesiti smesu (testo) 5-8 minuta dok se sve lepo sjedini. Pokriti prijanjajućom plastikom i ostaviti 10 minuta.

U međuvremenu napraviti pesto.

Pesto

30-40 g svežeg bosiljka

40 g pinjola

80 g narendanog parmezana

3 čenja belog luka

100 ml maslinovog ulja

Soli po ukusu

U električni blender stavite narezani bosiljak, pinjole, narendani sir, narezani beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte.

Slanina

Nasecite 10 listova slanine dužine 6-7 cm i 2-3 mm debljine papropržite na tiganju do postane hrskava.

Razvucite testo za pastu, pa istanjite i na kraju napeavite taljatele. Prokuvajte  i posolite oko 2l vode. Sipajte taljatele u klučalu vodu i kuvajte jedan minut.

U posebnom tiganju propržiti pesto i dodati slaninu. Izvaditi pastu za jednu osobu i sipati u tiganj sa pestom. Dodavati vodu u kojoj se pasta kuvala dok se sos u tiganju ne zgusne.

Servirati pa posuti sa malo narendanog sira i ukrasiti sa nekoliko listića bosiljka.

Povezane vesti