Sastojci:

  • Bundeva
  • Šargarepe
  • Karfiol, 2 glavice
  • Vanila
  • Lešnik
  • Mleko
  • Panko prezle
  • Puter
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Sušeni bosiljak
  • Kari začin
  • Sušeni origano
  • Beli luk u prahu
  • Slatka aleva paprika

Priprema:

Pire od karfiola:

Jednu glavicu karfiola iseći na cvetiće, tako da odstranite tvrdo stablo iz sredine.

Istostirati lešnik na tiganju 3-4 minuta, pa istrljati ubrusom ili krpom tako da otpadne gorka ljuspica.

Karfiol i lešnik ubaciti u mleko da se kuva. Oko 1L, ili koliko mleka je potrebno da prekrije karfiol.

Doliti čašu vode u mleko kako ne bi prekipelo. Posoliti i kada proključa spustiti temperaturu na srednju vatru i kuvati dok karfiol ne omekša. Oko 35 minuta.

Kada se karfiol skuva procediti karfiol i lešnik od mleka i ubaciti u blender.

Dodati 3-4 veće kocke putera, so po ukusu.

Blendirati dok smesa ne postane u potpunosti glatka pa dodati 2-3 kašičice ekstrakta od vanile i pomešati.

Ostaviti pire sa strane do servisa.

Hrskavi karfiol:

Drugu glavicu karfiola očistiti tako da odstranimo tvrdu stabljiku iz sredine i ostavimo lepe cvetove, odnosno krošnjice.

Što su krošnjice manje, to će brže biti gotove.

U činiji umasirati malo maslinovog ulja u cvetiće karfiola tako da se ono ponaša kao lepak za smesu od prezli.

U drugoj činiji spojiti panko prezle, oko 2 čaše, sa kašičicom sušenog bosiljka, kašikom origana, kašikom slatke paprike, kašičicom belog luka u prahu i dve kašike kari začina. Posoliti po ukusu.

Promešati pa uvaljati karfiol u smesu.

Rasporediti na plehu sa pek papirom i peći u rerni na 190 stepeni dok karfiol ne porumeni.

Čips od bundeve i šargarepe:

Oguliti bundevu i odstraniti semenke.

Oljuštiti šargarepu.

Ljuštilicom ili na mandolini tanko iseći bundevu i šargarepu pa slagati na pek papir na plehu.

Posuti sa malo maslinovog ulja i začiniti solju po ukusu.

Peći u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta ili na jačoj temperaturi (180 stepeni) oko 10 ako nemate puno vremena.

Paziti da ne zagori.

Ohladiti na pek papiru.

Servis:

Staviti kašiku pirea na tanjir i razvući špatulom.

Ređati čips od bundeve i šargarepe naizmenično na pire i dodati hrskavi karfiol sa strane.

Prijatno!

Povezane vesti

Recept za Thyme patku
Recepti

Recept za Thyme patku

Konfitirani batak, pačiji file, raviola, ukiseljeno povrće, pačiji sos… Sudija Nenad je bio zadužen da vodi takmičare kroz ovaj kompleksan zadatak, a njegov recept najbolje je pripremio plavi tim.

21.11.2024. 22:41