Sastojci:

  • Bundeva
  • Šargarepe
  • Karfiol, 2 glavice
  • Vanila
  • Lešnik
  • Mleko
  • Panko prezle
  • Puter
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Sušeni bosiljak
  • Kari začin
  • Sušeni origano
  • Beli luk u prahu
  • Slatka aleva paprika

Priprema:

Pire od karfiola:

Jednu glavicu karfiola iseći na cvetiće, tako da odstranite tvrdo stablo iz sredine.

Istostirati lešnik na tiganju 3-4 minuta, pa istrljati ubrusom ili krpom tako da otpadne gorka ljuspica.

Karfiol i lešnik ubaciti u mleko da se kuva. Oko 1L, ili koliko mleka je potrebno da prekrije karfiol.

Doliti čašu vode u mleko kako ne bi prekipelo. Posoliti i kada proključa spustiti temperaturu na srednju vatru i kuvati dok karfiol ne omekša. Oko 35 minuta.

Kada se karfiol skuva procediti karfiol i lešnik od mleka i ubaciti u blender.

Dodati 3-4 veće kocke putera, so po ukusu.

Blendirati dok smesa ne postane u potpunosti glatka pa dodati 2-3 kašičice ekstrakta od vanile i pomešati.

Ostaviti pire sa strane do servisa.

Hrskavi karfiol:

Drugu glavicu karfiola očistiti tako da odstranimo tvrdu stabljiku iz sredine i ostavimo lepe cvetove, odnosno krošnjice.

Što su krošnjice manje, to će brže biti gotove.

U činiji umasirati malo maslinovog ulja u cvetiće karfiola tako da se ono ponaša kao lepak za smesu od prezli.

U drugoj činiji spojiti panko prezle, oko 2 čaše, sa kašičicom sušenog bosiljka, kašikom origana, kašikom slatke paprike, kašičicom belog luka u prahu i dve kašike kari začina. Posoliti po ukusu.

Promešati pa uvaljati karfiol u smesu.

Rasporediti na plehu sa pek papirom i peći u rerni na 190 stepeni dok karfiol ne porumeni.

Čips od bundeve i šargarepe:

Oguliti bundevu i odstraniti semenke.

Oljuštiti šargarepu.

Ljuštilicom ili na mandolini tanko iseći bundevu i šargarepu pa slagati na pek papir na plehu.

Posuti sa malo maslinovog ulja i začiniti solju po ukusu.

Peći u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta ili na jačoj temperaturi (180 stepeni) oko 10 ako nemate puno vremena.

Paziti da ne zagori.

Ohladiti na pek papiru.

Servis:

Staviti kašiku pirea na tanjir i razvući špatulom.

Ređati čips od bundeve i šargarepe naizmenično na pire i dodati hrskavi karfiol sa strane.

Prijatno!

Povezane vesti