Željana je spremila japanski čizkejk koji je oduševio sudije, a evo i njegovog recepta:

Sastojci:

  • 250 g krem sira
  • 50 g omekšalog putera
  • 140 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 60 g brašna
  • 20 g skrobnog brašna
  • 6 jaja, odvojeno žumanca i belanca
  • sok 1⁄2 limuna
  • prstohvat soli

Uputstvo:

Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite dok ne formiraju meki

sneg. Zatim dodajte šećer i prstohvat soli, pa nastavite da mutite dok se ne

formira čvrst sneg.

U posudu stavite krem sir i puter, pa ih kremasto umutite na najmanjoj brzini.

Dodajte sok od limuna i jedno po jedno žumance, stalno mešajući. Umešajte

mleko, pomešajte brašno i skrobno brašno, pa i njih dodajte u smesu sa

sirom.

Špatulom nežno umešajte belanca u smesu sa sirom.

Rernu zagrejte na 150°C i zagrejte 1,5 l vode do ključanja.

Kalup za tortu sa odvojivim rubom (prečnika 22 – 24 cm) obložite papirom za

pečenje (i dno i rubove) sa unutrašnje strane, a spolja ga obložite

aluminijumskom folijom, i to u najmanje tri sloja.

U tako pripremljen kalup sipajte smesu za tortu.

Kalup stavite u veći, dublji pleh, pa sve zajedno stavite u rernu, a zatim u pleh

nalijte kipuću vodu do polovine visine kalupa.

Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu pre nego što vreme istekne.

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo uklonite foliju, odvojite stranice

kalupa i skinite papir za pečenje.

Povezane vesti