Željana je spremila japanski čizkejk koji je oduševio sudije, a evo i njegovog recepta:

Sastojci:

  • 250 g krem sira
  • 50 g omekšalog putera
  • 140 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 60 g brašna
  • 20 g skrobnog brašna
  • 6 jaja, odvojeno žumanca i belanca
  • sok 1⁄2 limuna
  • prstohvat soli

Uputstvo:

Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite dok ne formiraju meki

sneg. Zatim dodajte šećer i prstohvat soli, pa nastavite da mutite dok se ne

formira čvrst sneg.

U posudu stavite krem sir i puter, pa ih kremasto umutite na najmanjoj brzini.

Dodajte sok od limuna i jedno po jedno žumance, stalno mešajući. Umešajte

mleko, pomešajte brašno i skrobno brašno, pa i njih dodajte u smesu sa

sirom.

Špatulom nežno umešajte belanca u smesu sa sirom.

Rernu zagrejte na 150°C i zagrejte 1,5 l vode do ključanja.

Kalup za tortu sa odvojivim rubom (prečnika 22 – 24 cm) obložite papirom za

pečenje (i dno i rubove) sa unutrašnje strane, a spolja ga obložite

aluminijumskom folijom, i to u najmanje tri sloja.

U tako pripremljen kalup sipajte smesu za tortu.

Kalup stavite u veći, dublji pleh, pa sve zajedno stavite u rernu, a zatim u pleh

nalijte kipuću vodu do polovine visine kalupa.

Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu pre nego što vreme istekne.

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo uklonite foliju, odvojite stranice

kalupa i skinite papir za pečenje.

Povezane vesti

Recept za Thyme patku
Recepti

Recept za Thyme patku

Konfitirani batak, pačiji file, raviola, ukiseljeno povrće, pačiji sos… Sudija Nenad je bio zadužen da vodi takmičare kroz ovaj kompleksan zadatak, a njegov recept najbolje je pripremio plavi tim.

21.11.2024. 22:41