Sastojci (za 3 porcije):

- Jedan veliki kaktus list

- Koren celera x 1

- Šalot x 1

- Beli luk x 2 čena

- 1 limeta

- so

- čili mrvice

- biber

- kardamom

- med

- smeđi šećer

- kokosovo mleko - 400 ml

- kinoa - 100 ml na 200 ml vode

- puter - 50 g

- maslinovo ulje - 100 ml

- biber u zrnu

- jabukovo sirće - 100 ml

- led - 1 činija

Priprema:

Ostrugati trnje sa kaktusa ljuštilicom ili nožem, ali ne ljuštiti zelenu koricu kaktusa.

Krema od kaktusa i celera:

U šnezideru zagrejati 2 kašike maslinovog ulja.

Iseći 1 šalot na sitne kockice, pa dodati u ulje.

Koren celera oljuštiti i iseći na kockice. Kaktus takođe iseći na kockice.

Oljuštiti i ugnječiti 1 čen belog luka.

Dodati preko šalota i sotirati oko 10 minuta, dok celer ne dobije rumenu boju.

Posoliti po ukusu.

Preliti sa 400 ml kokosovog mleka, i 100 ml vode.

Kuvati 30 minuta.

Kada se smesa skuva, izvaditi beli luk i izblendati u mikseru.

Provući kroz sito da bi sve grudvice bili odstranjene.

Marinirani grilovani kaktus:

Poslastičarskim krugom izvući 3 mala kruga kaktusa i ubaciti u činiju.

Dodati dve kašike meda, tri kašike maslinovog ulja, soli, bibera i čilija po ukusu.

Sitno naseckati 1 čen belog luka.

Iscediti 1/4 limete i iseći 1 krug, pa sve pomešati i ostaviti sa strane da se marinira. (Oko 45 minuta)

Kada se kaktus marinira, zagrejati grill tiganj ili ploču i pržiti na jakoj vatri 2-3 minuta sa obe strane.

Ukišeljeni kaktus:

Kaktus iseći na tanke tračice, grubi žilijen.

Zagrejati 100 ml jabukovog sirća sa 3-4 kašike smeđeg šećera, 2 kašike meda, malo soli i biberom u zrnu po ukusu.

Odvojiti 100 ml hladne vode sa strane.

Kada tečnost prokuva pomešati sa vodom i preliti preko kaktusa.

Zatvoriti posudu i odneti u frižider da se hladi. Oko 45 minuta.

Kada je kaktus ukišeljen, ocediti tečnost i staviti liske kaktusa na led kako bi postale hrskave.

Karamelizovani kaktus:

Kaktus iseći na tanke tračice, žilijen, tako da izgleda kao tanko sečen luk.

U tiganju zagrejati 50g putera, pa dodati kaktus i 3 kašike smeđeg šećera.

Karamelizovati oko 10 minuta.

Ostaviti na pek papir da se ohladi.

Kinoa:

U šerpicu dodati 100 ml kinoe i 200 ml vode.

Dodati koru 1/4 limete i posoliti.

Kuvati dok kinoa ne omekša, oko 25 minuta.

Sva voda treba da ispari.

U avanu ugnječiti 2-3 kardamoma i odstraniti ljuske.

Prah od kardamoma dodati u gotovu kinou i začiniti sa sokom od 1/4 limete.

Posoliti po ukusu.

Servis:

U duboki tanjir staviti krug kinoe, pa naliti kremom do vrha kruga.

Na kinou staviti karamelizovani kaktus, pa grilovani.

Dekorisati tanko sečenim ukišeljenim kaktusom.

Prijatno!

 

Povezane vesti