SLATKI KUPUS:

  • Kupus srednje veličine 2kom
  • Crni luk isečen na krupne kocke 2kom
  • Šargarepa isečena na krupne kocke 3 kom
  • Celer štap isečen na krupnije kocke ½ kom
  • Ljuta paprika ½ kom
  • Lovor
  • Biber
  • Dimljena mlevena paprika
  • Majčina dušica
  • So
  • Beli luk 1 čena zgnječena
  • Paradajz pire 100g
  • Ulje od grožđice

Priprema:

Zagrejati šerpu, dodati ulje, pa pržiti povrće dok ne postane zlatno braon boje. Dodati pire od paradajza, pa ponovo karamelizovati. Dodati začine.

Glavice mladog kupusa iseći na pola i ostaviti je SA korenom. Staviti u šerpu, sa povrćem. Posoliti i naliti povrtnim fondom do 2/3 visine kupusa. Dovesti do tačke ključanja, pa poklopiti i kuvati u rerni cca 90min. Kupus treba da bude lepo i ravnomerno kuvan. Izvaditi ga iz tečnosti i ostaviti da se ohladi.

Sos redukovati tako da bude teksture glazure.

Ohlađeni kupus odvojiti od glavnog korena, a manje korenje poravnati- vodeći računa da listovi ostanu celi. Listove dobro posušiti, pa ih mazati redukovanom glazurom i ređati jedan na drugi. Srolati ih u oblik cigare- dno uže, vrh širi.

Pire od šargarepe

  • Šargarepa (oljuštena i isečena na kolutove) 600gr
  • Tonka 1/3 kom
  • Štap cimeta 5cm
  • Maslinovo ulje 100gr
  • Pire od kokosa „Sicoly“ 30gr
  • So QS

Šargarepu pržiti na maslinovom ulju- da se blago karamelizuje.

Dodati cimet štap (tako da može da se izvadi pre blendanja) i izrendati 1/3 tonke.

Kada je šargarepa skuvana, dodati pire od kokosa, pa napraviti gladak pire.

Posoliti po ukusu.

Sos od šargarepe

  • Sok od šargarepe 375gr
  • Maslinovo ulje 75gr
  • Paradajz pire 4gr
  • Vinsko sirće 8gr
  • Soja sos 6gr
  • Ulje od tartufa 2gr
  • So QS

Sok od šargarepe redukovati na 150gr. Ohladiti, pa dodati ostale sastojke i dobro emulzifikovati. Sos treba da bude kompaktan.

Kuvana šargarepa

  • Šargarepa mlada i ne previše velika (10cm)
  • Sok od šargarepe 180gr
  • Soja sos 18gr
  • Vinsko sirće 10gr
  • Ulje od tartufa 2gr
  • „Lemongrass“ 6gr
  • Đumbir 4gr

Oljuštiti šargarepu tako da zadrži svoj prirodan oblik.

Iseckati lemongrass i đumbir, pa pomešati sa ostalim- tečnim sastojcima.

Šargarepu staviti u vakuum kesu, naliti sa prethodno spremljenim bujonom i vakumirati na maksimum.

Kuvati na pari cca 30 min.

Izvaditi šargarepu iz kese, pa je staviti u šnezider (pogodne veličine) i procediti sokove iz kese. Kuvati šargarepu sa sokom, konstantno mešajući ili vrteći šnezider. Ovo treba da se izvede brzo i na jakoj vatri, jer želimo samo da glaziramo šargarepu i da oko nje imamo sirupasti sloj.

Kokice

  • Kukuruz kokičar 30gr
  • Suncokretovo ulje QS
  • Kurkuma 5gr
  • Dimljena mlevena paprika QS
  • So QS

Zagrejati šerpu, sipati ulje i iskokati kokice. Ohladiti ih.

U mikseru, grubo samleti kokice i pomešati ih sa začinima i soli. Mlevene kokice treba da budu veličine pinjola.

Pire od paprike i maline

  • Crni luk, sitno seckan 1kom
  • Pečena paprika (filet) isečena na žilijen 500gr
  • Pire od maline „Sicoly“
  • Ulje od grožđice

U šerpi ispržiti luk tako da bude staklast i kuvan. Dodati pečenu papriku i blago je upržiti. Naliti sa povrćnim bujonom i kuvati dok ne bude pogodna za purifikovanje.

Izblendati papriku tako da se dobije nežan i gladak pire. U pire dodati pire od maline- 30% od ukupne težine pirea od paprike. (Na 1000gr pirea od paprike- 300gr pirea od maline. ) Doterati ukus sa malo soli.

Ostalo

  • Lomljeno zrno kakaoa
  • Krbuljica (chervil) klice
  • Fleur de sel

Servis

Zagrejati kupus. Glaziranu šargarepu uvaljati u kokice.

Na velikom belom tanjiru servirati pire od paprike i pire od šargarepe. Pire od paprike ide sa desne strana, a od šargarepe sa leve.

Na pire od šargarepe se servira šargarepa sa kokicama.

Na pire od maline servirati kupus.

Preko kupusa staviti malo lomljenog zrna kakaoa, šervila i fleur de sel.

Sos od šargarepe servirati hladan- sa strane.

Povezane vesti

Recept za Thyme patku
Recepti

Recept za Thyme patku

Konfitirani batak, pačiji file, raviola, ukiseljeno povrće, pačiji sos… Sudija Nenad je bio zadužen da vodi takmičare kroz ovaj kompleksan zadatak, a njegov recept najbolje je pripremio plavi tim.

21.11.2024. 22:41