Sastojci (za dve porcije):

Panna cotta:
  • 250ml nezasladjene pavlake za lupanje (30% + mlečne masti)
  • 50ml mleka
  • 50g meda
  • 10-15 listova lavande
  • 7g želatina rastvorenih u 30ml vode
  • Kora od 1/4 pomorandže

Priprema:

U šerpici pomešati mleko, pavlaku, med i lavandu.

Kada dodje do tačke ključanja skloniti sa strane.

Narendati 1/4 kore od pomorandže.

Procediti nakon 5 minuta.

U maloj činijici pomešati nabubreni želatin sa 50ml vruće smese da se želatin rastopi pa dodati u ostatak smese u šerpi.

Naliti u ramikene ili posude za pana cottu i ostaviti u čileru da se stegne oko 25 minuta.

Ako koristite zamrzivač trebaće oko 2h.

Krambl od badema:
  • 60g brašna - prosejan
  • 50g putera - hladan u kockicama
  • 100g seckanih sirovih badema
  • 10g šećera
  • prstohvat soli
  • Kora 1/2 pomorandže

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Staviti pek papir na pleh.

Rukama umešati sve sastojke osim pomorandže.

Smesa treba da bude rastresita tako da imate veće i manje komade krambla.

Smesu staviti na pek papir i ubaciti u rernu da se peče.

Izvaditi nakon 10-12 minuta ili kada krambl dobije zlatnu boju.

Kada se malo prohladi narendati 1/4 kore od pomorandže i ostaviti sa strane do servisa.

Kruška:
  • 200ml belog vina
  • 40 ml ruma
  • 300ml vode
  • 4-5 zrna kardamoma (sa ljuspom)
  • 1 kruška - oljuštena

U maloj šerpi pomešati sve tečnosti pa staviti oljuštenu krušku da se kuva.

Nagnječiti kardamom u avanu ili ručno i ubaciti u šerpu.

Kada tečnost proključa smanjiti vatru i prekriti pek papirom koji ste iskeli u obliku kruga sa rupom u sredini tako da bi se ukusi infuzirali brže.

Kuvati 45minuta ili dok kruška ne omekša.

Kada je gotova, iseći na četvrtine i nožem izvaditi žilu iz sredine i semenke.

Ostaviti sa strane do servisa.

Karamel sos:
  • 100g šećera 
  • 60g nezasladjene pavlake za lupanje (30% + mlečne masti)
  • Dva prstohvata soli

U manjem tiganju otopiti šećer.

Ne mešati!

Vrteti tiganj dok šećer ne dobije braon boju karamele.

Pavlaku zagrejati sa strane pa naliti u karamelizovani šećer.

Izmešati silikonskom marisom dok se smesa ne sjedini.

Poslotiti po ukusu ( 2 prstohvata ).

Ostaviti sa strane da se ohladi.

Ukrasni tuli (touile):
  • 60 g putera
  • 60 g meda
  • 60 g brašna
  • 60 g belanaca

U secku ili malom blenderu pomešati odjednom sve sastojke.

Mutiti do kremaste smese, malo gušće od smese za palačinke.

Izliti u silikonske kalupe za ukrasni tuli pa izravnjati špatulom.

Staviti u rernu da se peče na plehu na 180 stepeni oko 7 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Izvaditi iz kalupa dok je topao i ohladiti na ravnoj površini.

Servis:

Ugrejati ramiken sa panna cottom u vreloj vodi pa prevenuti na tanjir.

Preko panna cotte naliti 2-3 kašike karamele.

Okolo staviti krambl od badema i 1/4 kruške.

Preko kruške staviti 2-3 lista sveže nane.

Dodati ukrasni tuli između kruške i panna cotte.

Prijatno!

Povezane vesti