Ramstek:
Sastojci:
Dry aged beef
Priprema:
Odvojiti i izvući dugačak komad ramsteka iz komada mesa.
Očistiti od žilica i viška masti.
Ramstek vezati kanapom za pečenje na 3 mesta, tako da imamo 3 porcije mesa.
Ramstek dobro usoliti pa propržiti na vrelom tiganju sa svih strana, pa ubaciti na žicu u rerni na 190 stepeni.
Peći dok ne dostigne unutrašnju temeraturu od 52 stepena za medium - srednje pečen ramstek.
Kada je meso pečeno ostaviti ga da odleži barem 10 minuta, da ne bi sokovi iscureli prilikom sečenja.
Nakon 10-15 minuta, iseći jednu porciju mesa, iz sredine.
Pire od čičoke:
Sastojci:
- Čičoka
- Puter
- Voda
- Light soya sos
- Med
Priprema:
Čičoke(neoljuštene) kuvati u slanoj vodi (početi sa hladnom), I poklopiti šerpu. Iseckati ih kako bi se brže skuvale.
Kada su čičoke mekane, prebaciti u blender I dodati hladan puter dok smesa ne postane glatka.
Dodati kašiku meda, kašičicu soja sosa, I prilagoditi po ukusu.
Pire provući kroz sito.
Pire od čičoke sa sipinim mastilom:
Sastojci:
- Prethodno spremljeni pire od čičoke- 50g.
- Sipino mastilo - 5g
Priprema:
Pomešati mastilo sa pireom pa ubaciti u dreser kesu.
Čips od čičoke:
Sastojci:
- Sveža čičoka - 1
- Ulje (suncokretovo)
- so
Priprema:
Zagrejati ulje u maloj šerpi na 150 stepeni.
Na mandolini tanko iseći čičoku. (neoljuštenu). Blanširati listiće čičoke 2 minuta u ulju. Ostaviti na ubrusu da se ocedi višak ulja. Ulje dogrejati do 170 stepeni. Ubaciti blanširane listove čičoke u ulje I pržiti drugi put dok ne pozlate. Ostaviti na ubrusu da se ocedi višak ulja. Posoliti odmah.
Duxelles (Pasta od pečuraka):
Sastojci:
- Šampinjoni - braon i beli
- Sipino mastilo
- Šalot
- Tartufi - sveži crni
- So
- Majčina dušica
- Maslinovo ulje
- Belo vino
Priprema:
Šalot i pečurke sitno naseckati. Trimove tartufa pripremiti, (spoljni deo tartufa koji se ne koristi za rozete) i naseckati na sitno. Na masinovom ulju propržiti šalot (3-4 minuta). Posoliti. Dodati pečurke i nastaviti prženje narednih 5 minuta. Dodati trimove tartufa i majčinu dušicu (2 grančice). Deglazirati belim vinom. Kada vino ispari, dodati kašičicu sipinog mastila i sve promešati. Izvaditi grančice majčine dušice. Ohladiti.
Sos od crvenog vina i goveđeg fonda:
Sastojci:
- Goveđi bujon
- Crveno vino
- Trimovi od dugo starenog mesa.
- Trimovi tartufa
Priprema:
Na vrelom tiganju propržiti trimove mesa. Naliti bujonom i reducirati. U odvojenom tiganju zagrejati crveno vino, da alkohol ispari. (Može i da se spali brenerom na par sekundi). Kada je bujon reduciran, izvaditi trimove mesa. Na odvojenom tiganju propržiti trimove tartufa. Dodati propržene trimove tartufa u bujon i naliti crveno vino. Reducirati do željene gustine. Procediti od tartufa i van vatre dodati hladne kockice putera da se sos spoji. Ostaviti u posudi za sos.
Džigerica:
Sastojci:
Priprema:
Na vrelom tiganju pržiti džigericu u sopstvenoj masnoći, 2 minuta sa obe strane. Premestiti na tanjir i posoliti.
Rozete:
Sastojci:
- Svež crni tartuf
- Svež bejbi spanać
- Sveži beli šampinjoni
Priprema:
Iseći na mandolini šampinjone i tartufe na tanke listiće. Okruglim katerom izvući krugove od tartufa i šampinjona. Spanać listove premazati maslinovim uljem pa izvući krugove katerom. Slagati spanać, šampinjon pa tartuf u krug. Početi spanaćem i završiti sa tartufom u sredini.
Servis:
Ramstek staviti na sredinu tanjira.
Preko ramsteka sa gornje strane namazati debeo sloj duxelles-a, oko 7mm debljine.
Preko duxelles-a slagati rozete. (Treba da vire malo naspram ramsteka)
Kada su rozete naslagane, staviti 3 parčića ispržene džigerice unakrsno po ivici.
Preko svakog komadića džigerice staviti po 1 čips od čičoke. (Ukupno 3)
Između dva čipsa iz dreser vreće naneti 5 tačkica pirea od čičoke sa sipinim mastilom.
Sa obe strane ramsteka, po tanjiru, u suprotnom smeru, kašičicom naneti dve "suze" pirea od čičoke (bez sipinog mastila).
Sa strane poslužiti sos, pa pred servis izliti iz sosera.