Sastojci:

- kupus listovi

- crni luk

- beli luk

- aleva paprika

- so i biber

- dimljena svinjska rebra

- majčina dušica

- zrna kleke

- krompir

- neutralna pavlaka

- puter

- goveđi bujon

- suvo crveno vino

- karanfilić

- filadelfija sir

- grčki jogurt

- limunov sok

- ren

Priprema:

Listove kupusa oprati, iseckati sitno, bez tvrdog dela lista. Na masti dinstati glavicu crnog luka, dodati kupus, beli luk, slatku alevu papriku, biber/so. Naliti sa malo vode, poklopiti i krčkati.

Dimljena svinjska rebra 10-ak minuta kuvati u vodi, oprati i dodati kupusu. Dodati i majčinu dušicu i par zrna kleke, naliti vodom, prekriti alu folijom i peći u rerni 50-ak minuta na 200C. Nakon toga, skinuti foliju, dodati još malo paprike ili ako fali još nešto od začina i peći 20-ak minuta na 180C.

Svinjski file: Odstraniti žilice sa filea, otvoriti file kao “knjigu”, istanjiti, posoliti i pobiberiti, pa preko ređati pančetu i preko pančete suve šljive. Urolati, uviti koncem, između konca staviti začinsko bilje (ruzmarin/žalfiju). Peći kratko u tiganju sa svih strana, pa prebaciti u rernu na 175C, dok meso ne dostigne temperaturu od 62-65C.

Krompir staviti da se kuva, kada je gotov, provući ga kroz šinou, dodati puter i malo pavlake, soli po ukusu. Struktura pirea treba da bude svilena.

Red wine sos: Redukovati goveđi bujon i odvojeno redukovati suvo, crveno vino uz 2 karanfilića. Kada je gotovo, odstraniti karanfilić, bujon dodati vinu, kada se malo prohladi dodati i komad putera, so/biber po ukusu.

Krem fresh: Blago ulupati pavlaku, dodati malo filadelfije sira i grčkog jogurta. Limunov sok, so, biber i ren po ukusu (ren treba da preovladava).

Servis: Na krugu od podvarka, nasloniti po tri komada svinjskog, rolovanog filea, preko puta pire iz dreser kese, između njih staviti sos, a pored podvarka krem fresh od rena.

 

Povezane vesti