Pate Choux (testo)

Oprema:

  • Kartonska kupa željene visine
  • Vaza ili slično, koja služi kao postolje za kupu dok se puni
  • Planetarni mikser
  • Silikonska špahtla
  • Termometar
  • Dresir džak

Namirnice:

  • Voda 110g 
  • Mleko 110g
  • Buter 110g
  • So 2g
  • Brašno za hleb 150g
  • Jaja 240g

Priprema:

Podgrejati rernu na 220°C. Ubaciti u šerpu vodu, mleko, buter i so. Dovesti do ključanja i ubaciti brašno, celu količinu odjednom. Vratiti na umerenu temperaturu uz stalno mešanje. Kada se formira lopta od testa koja se odvaja od krajeva posude ukloniti sa vatre. Prebaciti u sud od planetarnog miksera na kome je montirana mešalica za testo. Pustiti da se polako okreće i hladi. Kada se temperatura spusti (43-60°C) podići brzinu miksera na srednju brzinu. Ubacivati jedno po jedno jaje, tj. tek kada testo lepo upije prvo jaje, ubaciti sledeće. Prebaciti u dresir džak. Formirati loptice veličine 2cm na plehu obloženim papirom za pečenje. Peći u prethodno podgrejanoj rerni 20 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Poslastičarski krem

Oprema: 

  • Dresir džak sa ravnim vrhom

Namirnice:

  • Šećer 58g
  • Mleko 465g
  • Jaja 1kom.
  • Žumanca 1kom.
  • Skrob 35g
  • Šećer 58g
  • Buter 28g
  • Vanilin ekstrakt 7g

Priprema:

U šerpi dovesti mleko i šećer do kuvanja. Žicom za mućenje izmešati žumanca i jaja u ujednačenu masu. Umešati skrob i šećer. Uz stalno mešanje sipati mleko u tankom mlazu. Vratiti na vatru, i uz stalno mešanje dovesti do ključanja. Kuvati 2 minuta i ukloniti sa vatre. Umešati buter isečen na kockice i vanilin ekstrakt dok se buter ne otopi i sjedini sa kremom. Sipati u drugu posudu, prekriti plastičnom folijom koja naleže direktno na krem i staviti da se hladi u vodenu kupku. Prebaciti u dresir džak sa ravnim vrhom.

Karamel

Oprema:

  • Šerpa
  • Viljuške
  • Termometar

Namirnice:

  • Šećer 200g
  • Voda 20g

Priprema:

U šerpici na srednjoj temperaturi podgrejati šećer i vodu dok ne dostignu temperaturu od 143°C. Ukloniti sa vatre i ostaviti malo da se ohladi. Sa dve viljuške izvlačiti niti preko Krokembuša

Povezane vesti