Kako biste izbegli bacanje hrane, donosimo vam nekoliko zanimljivih recepata, koji će vam pomoći da sva preostala jaja iskoristite za pravljenje ovih ukusnih jela.Nica salataPotrebni sastojci:- 1 kuvano jaje- 1 paradajz- 1 krastavac- 1 paprika- 1 konzerva tunjevine- Nekoliko crnih maslina- 1 glavica crnog luka- 1 glavica zelene salate- Maslinovo ulje- Limunov sok- So- BiberPriprema:Jaje i paradajz isecite na kriške, krastavac na kockice, papriku na tračice, a luk na kolutove. Zelenu salatu iscepkajte na male listove. Pomešajte svo povrće, začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom i na kraju dodajte masline.Punjena jajaPreostala jaja možete i napuniti. Presecite svako na pola, izvadite žumance, izgnječite ga i pomešajte sa nekim od sledećih sastojaka.1: Majonez, senf i sitno seckana šunka - u željenom razmeru2: Pavlaka ili sremski sir, sitno seckane masline - u željenom razmeru3: Krastavčići, čajna kobasica, krem sir i peršun4: Tunjevina, majonez, kisela pavlaka, so, biber i beli lukA možete napraviti i neku kombinaciju po sopstvenom ukusu!Kada pomešate sastojke i žumance, jednostavno kašikom punite udubljenja na polovinama belanaca. Ukoliko imate kesicu sa nastavcima za filovanje kolačića, možete je upotrebiti za filovanje belanaca.Slana torta od paprikaPotrebni sastojci:- 1 pakovanje tost hleba- 10 pečenih paprika- 400 g majoneza- 2 pavlake- 4 kisela krastavca- 4 kuvana jajeta- 250 g šunke- 100 g feta sira- Malo kečapa- 150 g kačkavaljaPriprema:Pomešajte majonez i jednu pavlaku, pa podelite na tri dela. U prvi deo dodajte iseckane krastavce i iseckana kuvana jaja. U drugi deo dodajte sitno iseckanu šunku, izgnječen feta sir i kečap po ukusu. U treći deo umešajte narendan kačkavalj i još jednu pavlaku. Pečene paprike isecite na trake.Poređajte red tost hleba sa koga ste odstranili koricu, pa nanesite prvi fil. Preko rasporedite deo iseckane pečene paprike, pa još jedan red tost hleba. Nanesite i drugi fil, pa još jedan red pečene paprike i na kraju poklopite poslednjim redom tost hleba. Celu tortu premažite trećim filom i ukrasite pečenom paprikom po želji.Tortilje sa filom od jajaPotrebni sastojci:- Gotove ili domaće tortilje- 4 tvrdo kuvana jaja- 150 g kuvanih krompira- 160 g majoneza- 300 g mešanog kuvanog povrća- Glavica crnog luka- Malo sirćeta- Kisela pavlaka- Čili sos- So- BiberPriprema:Prvo pripremite fil. Tvrdo kuvana jaja i krompir isecite na sitne kockice i pomešajte sa sitno seckanim crnim lukom i kuvanim povrćem. Majonez prvo pomešajte sa sirćetom, pa ga dodajte u mešavinu. Sve posolite i promešajte.Tortilje podgrejte na tiganju ,pa ih filujte. Stavite ih na tanjir i prelijte čili sosom i pavlakom.Mimoza salataPotrebni sastojci:- 2 veća barena krompira- 150 g šunke- 150 g kačkavalja- 3 kuvana jajeta- 1 kisela pavlaka- 150 g majoneza.- So- BiberPriprema:Krompir obarite u ljuci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. U činiju ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, rendanog kačkavalja i jaja, naizmenično. Svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.O tome smo razgovarali sa nutrionistom i kuvarem u našem "Jutru", a koje recepte su oni dali, saznajte u nastavku:
NEMOJTE BACATI JAJA KOJA VAM OSTANU NAKON USKRSA: Iskoristite ih za pravljenje ovih 5 interesantnih recepata
Koliko god jaja da skuvate povodom Uskrsa, uvek nekolicina ostane nepojedena.
6.5.2024.|10:02
Izvor: Izvor: mogujatosama.rs
Podeli:
Vrati se na vest