Potrebne namirnice:Za kore:- šolja brašna- prstohvat soli- 1/3 šolje vode (zavisi od vlažnosti brašna)- kašika maslinovog ulja- 25g maslaca (za premazivanje kora)Punjenje za pitu:- 150g mladog kajmaka- 100g siraSalata:- manja cvekla- 2 šargarepe srednje veličine- peršun- 50g svežeg oraha- 200g grčkog jogurta- liofilizovana malina po vrhuSos:- 200g maline- meda ili šećera po željiPriprema:1. U brašno sipati so i promešati. Dodati vodu i ulje i mešati dok se smesa ne sjedini i formira loptu, panakon toga mesiti testo rukama. Nakon nekoliko minuta mešenja, testo će biti homogeno, mekano,teksture slične plastelinu i pobrašnjeno dovoljno da se ne lepi za zidove činije ili za radnu površinu.Istanjiti testo u disk, nauljiti i ostaviti da odstoji bar 20 minuta kako bi postalo elastično, a poželjno je daodstoji i duže, kako bi se lakše razvijalo, ali ga u tom slučaju pokriti plastičnom folijom kako se ne biisušilo.2. Dok se testo odmara, oljuštiti cveklu i šargarepu i iseći na kockice, nauljiti, posoliti i staviti u rernu kojaje prethodno zagrejana na 200 stepeni. Kada su kockice dovoljno ispečene, mekane i rumene izvaditi ihiz rerne i ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu. Za to vreme ispeći orahe dok ne dobiju zlatnu,rumenu boju - voditi računa da se ne prepeku inače će postati gorki. Iseckati peršun i pečene orahe, ipomešati sa pečenim povrćem i grčim jogurtom. Začiniti po želji sa solju, biberom i limunovim sokom.Salata treba da bude osvežavajuća i aromatična. Kiselost regulisati naspram sosa od maline, kakokiselost ne bi bila dominantni ukus.3. Nauljeno testo istanjiti oklagijom, pa nakon toga razvlačiti rukama kako bi testo bilo što tanje. Namazatiga otopljenim maslacem po celoj površini i iseći na trake veličine modli za šam rolne. Modle prekriti pekpapirom kako se testo ne bi lepilo i namotati testo na modle. Peći u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok testo ne porumeni (7-10 minuta zavisno od debljine). Ove rolnice imaju hrskavu teksturu i orašastukus.4. Pomešati mladi kajmak i sir dok se ne dobije kremasta smesa, napuniti poslastičarski špric i nafilovatitesto koje se malo prohladilo, nakon što je skinuto sa modli. Ovo punjenje je kremasto, mlečno, pomaloslano u zavisnosti od sira i kajmaka, a sos od maline bi trebalo da ga savršeno komplementira.5. Sveže maline staviti u šerpicu na srednju ili blagu vatru i kuvati dok se ne raspadnu - staviti meda ilišećera po želji i kuvati dok se ne sjedini - sve ukupno oko 5 minuta. Procediti kroz sito kako bi se uklonilesemenke iz maline, i dobio gladak sos. Možda izgleda retko u početku, ali kako se bude hladio zgusnućese. Ova komponenta je slatko - kisela. Prilagoditi ukus po želji.6. Servirati po sopstvenom umetničkom dojmu.
PITA SAVIJAČA sa sosom od maline i salatom od cvekle
Takmičar "MasterChef Srbija", Bojan Ćirović iz Čačka, predstavlja pitu savijaču na svoj način.
19.9.2024.|22:26
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest