Za bujon:- Kozice, (opne)- Voda- Maslinovo ulje- Šalot- Beli luk- Belo vino- Celer- Biber- So- Lovorov list- RibaZa rižoto:‐ Arborio pirinač‐ Sipa‐ Kozice‐ Lignja‐ Sipino crnilo‐ Šalot luk‐ Belo vino‐ lovor‐ žalfija‐ puter‐ maslinovo ulje‐ Biber‐ So‐ parmezan‐ limun‐ peršunZa mrežicu od sipinog crnila:‐ brašno‐ ulje‐ voda‐ sipino crniloBujon:Iseckati šelot, beli luk, očistiti kozice. Zagrejati šerpu sa maslinovim uljem, ubaciti oba luka (šalot, pa beli) dok se ne kristališu zatim lovor, ljuske od kozica, celu ribu i celer sitnije seckan. Kada se to malo prodinsta dodati vina i vode, pustiti da kuva.Rižoto:Prpremiti dva tiganja.Prvi tiganj: Šalot, žalfija, beli lik, biber na maslinovom ulju propržiti, kada nema puno tečnosti sipati sitno  seckanu lignju, sipu i cele kozice. Posle nekog vremena naliti malo prethodno oceđenog bujona i vina (prvo vino). Posoliti.Drugi tiganj: Šalot, biber, maslinovo ulje i žalfija, dinstati dok tečnost ne ispari, tostirati pirinač u tiganju, zatim zaliti sa vinom (dva puta po malo) kad ispari vino, zaliti i bujonom (malo po malo). Nakon 8 minuta dinstanja dodati sipino crnilo. Kada je pirinač gotov iz prvog tiganja presipati smesu u pirinač, dodati puter i parmezan i mešati dok se ne stvori opna od maslaca oko rižota.MrežicaTreći tiganj:U činiji umešati crnilo, brašno, vodu i ulje, mutiti ručno mutilicom. Premazati tiganj uljem i kada jezagrejan posuti smesu. Držati dok ne prestane da peni i postane matirano. Ocediti na ubrusu.Servis:U tanjir sipati rižoto na sredinu, na gornjem delu poređati nekoliko odvojenih račića, postaviti mrežicu  vertikalno. Mali tanak komad limuna, peršun. 
Recept za CRNI RIŽOTO od sipe, žalfije i morskih plodova
Takmičarka "MasterChef Srbija" Irena Pavlović, predstavlja vam svoje jelo!
19.9.2024.|22:44
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest