Pasta2 dl belog brašna2 jajetamalo soli1 kašika maslinovog uljaIzručiti brašno na radnu površinu i dodati so. U sredini napraviti udubljenje i staviti dva sveža jajeta i ulje. Mešati viljuškom u krug iz centra tako da sve više brašna ulazi u testo. Kad je sve brašno pomešano sa jajima, mesiti smesu (testo) 5-8 minuta dok se sve lepo sjedini. Pokriti prijanjajućom plastikom i ostaviti 10 minuta.U međuvremenu napraviti pesto.Pesto30-40 g svežeg bosiljka40 g pinjola80 g narendanog parmezana3 čenja belog luka100 ml maslinovog uljaSoli po ukusuU električni blender stavite narezani bosiljak, pinjole, narendani sir, narezani beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte.SlaninaNasecite 10 listova slanine dužine 6-7 cm i 2-3 mm debljine papropržite na tiganju do postane hrskava.Razvucite testo za pastu, pa istanjite i na kraju napeavite taljatele. Prokuvajte  i posolite oko 2l vode. Sipajte taljatele u klučalu vodu i kuvajte jedan minut.U posebnom tiganju propržiti pesto i dodati slaninu. Izvaditi pastu za jednu osobu i sipati u tiganj sa pestom. Dodavati vodu u kojoj se pasta kuvala dok se sos u tiganju ne zgusne.Servirati pa posuti sa malo narendanog sira i ukrasiti sa nekoliko listića bosiljka. 
Domaće taljatele sa slaninom i pesto sosom
U eliminacionom izazovu, Ljubomir se odlučio za domaću testeninu i jednu nadasve nesvakidašnju kombinaciju – pesto sos i slaninicu.
25.10.2024.|22:02
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest