Recept za karpaćo sa škampima, bergamot dresingom i piticama - jelo koje se nalazi na meniju u restoranu sudije Filipa Ćirića.Škampi:- Škampi 2komOčistiti škampe. Od mesa napraviti karpaćo između dva pek papira i staviti u zamrzivač, dok ljuske i glave sačuvati za kuvanje fonda.Fond od škampa:- Suncokretovo ulje 20ml- Glave škampa 100g- Pomorandža 25g- Cimet štapić ⅛- Belo vino 20ml- Voda 300mlSastojke upržiti na ulju i izgnjaviti glave škampa i pomorandžu da puste svoje sokove, pa deglazirati vinom. Naliti vodom i pustiti da redukuje za 50 odsto, pa procediti.Krem od škampa:- Ulje 15ml- Komorač 50g- Paradajza 25g- Celera 25g- Šargarepa 25g- Krompira 25g- Paradajz pire 15g- Fond od škampa 150ml- So ~3g- Limunov sokOčišćeno povrće iseckati na kockice 1x1cm, pa upržiti na ulju. Kad povrće omekša povezati paradajz pireom i naliti fondom od škampa. Pustiti da ukuva, pa izblendati sa dodatkom soli i limunovog soka. Propasirati.Bergamot dresing:- Bergamot sok 20g- Maslinovo ulje 10g- Suncokretovo ulje 10g- Ulje od trešnje 2g- Emulgovati sve sastojke.Salsa za pitice:- Francuski peršun 1 grančica- Kapar 5 kom- Inćuni 1kom- Beli luk 1 čen- Maslinovo ulje 50mlPeršun, kapar, inćune i beli luk sitno preseckati, pa naliti malinovim uljem.Pitice:Jednu koru spring rolls testa preseći na pola po dužini, premazati vodom, pa pripremljenom salsom. Preklopiti testo jednom po dužini, pa ga preklapati kao baklavu.Peći oko 12 minuta na 200°C, pa zatim napuniti kremom od škampa.Karpaćo servirati na već ohlađen tanjir.Začiniti bergamot dresingom.Sa botarge skinuti tamnu opnu, pa narendati preko škampa.Jestive latice cveća preseckati, pa posuti preko škampa.Posoliti krupnom himalajskom solju i pobiberiti kraljevskim biberom.Sa strane servirati pitice.Prijatno!  
Ovo jelo je Tatjani omogućilo DIREKTAN prolazak u TOP 10 MasterChef Srbija!
Predstavljamo vam recept Tatjane Đorđević, kojim je uspela da oduševi sudije "MasterChefa" i obezbedi mesto u top 10 kulinarskog takmičenja.
14.11.2024.|21:56
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest