Sastojci (za 3 porcije):- Jedan veliki kaktus list- Koren celera x 1- Šalot x 1- Beli luk x 2 čena- 1 limeta- so- čili mrvice- biber- kardamom- med- smeđi šećer- kokosovo mleko - 400 ml- kinoa - 100 ml na 200 ml vode- puter - 50 g- maslinovo ulje - 100 ml- biber u zrnu- jabukovo sirće - 100 ml- led - 1 činijaPriprema:Ostrugati trnje sa kaktusa ljuštilicom ili nožem, ali ne ljuštiti zelenu koricu kaktusa.Krema od kaktusa i celera:U šnezideru zagrejati 2 kašike maslinovog ulja.Iseći 1 šalot na sitne kockice, pa dodati u ulje.Koren celera oljuštiti i iseći na kockice. Kaktus takođe iseći na kockice.Oljuštiti i ugnječiti 1 čen belog luka.Dodati preko šalota i sotirati oko 10 minuta, dok celer ne dobije rumenu boju.Posoliti po ukusu.Preliti sa 400 ml kokosovog mleka, i 100 ml vode.Kuvati 30 minuta.Kada se smesa skuva, izvaditi beli luk i izblendati u mikseru.Provući kroz sito da bi sve grudvice bili odstranjene.Marinirani grilovani kaktus:Poslastičarskim krugom izvući 3 mala kruga kaktusa i ubaciti u činiju.Dodati dve kašike meda, tri kašike maslinovog ulja, soli, bibera i čilija po ukusu.Sitno naseckati 1 čen belog luka.Iscediti 1/4 limete i iseći 1 krug, pa sve pomešati i ostaviti sa strane da se marinira. (Oko 45 minuta)Kada se kaktus marinira, zagrejati grill tiganj ili ploču i pržiti na jakoj vatri 2-3 minuta sa obe strane.Ukišeljeni kaktus:Kaktus iseći na tanke tračice, grubi žilijen.Zagrejati 100 ml jabukovog sirća sa 3-4 kašike smeđeg šećera, 2 kašike meda, malo soli i biberom u zrnu po ukusu.Odvojiti 100 ml hladne vode sa strane.Kada tečnost prokuva pomešati sa vodom i preliti preko kaktusa.Zatvoriti posudu i odneti u frižider da se hladi. Oko 45 minuta.Kada je kaktus ukišeljen, ocediti tečnost i staviti liske kaktusa na led kako bi postale hrskave.Karamelizovani kaktus:Kaktus iseći na tanke tračice, žilijen, tako da izgleda kao tanko sečen luk.U tiganju zagrejati 50g putera, pa dodati kaktus i 3 kašike smeđeg šećera.Karamelizovati oko 10 minuta.Ostaviti na pek papir da se ohladi.Kinoa:U šerpicu dodati 100 ml kinoe i 200 ml vode.Dodati koru 1/4 limete i posoliti.Kuvati dok kinoa ne omekša, oko 25 minuta.Sva voda treba da ispari.U avanu ugnječiti 2-3 kardamoma i odstraniti ljuske.Prah od kardamoma dodati u gotovu kinou i začiniti sa sokom od 1/4 limete.Posoliti po ukusu.Servis:U duboki tanjir staviti krug kinoe, pa naliti kremom do vrha kruga.Na kinou staviti karamelizovani kaktus, pa grilovani.Dekorisati tanko sečenim ukišeljenim kaktusom.Prijatno! 
Anjina KREMA OD KAKTUSA I CELERA koja joj je obezbedila prolazak u ELIMINACIONOM IZAZOVU!
Predstavljamo vam recept takmičarke Anje Đukić, koji joj je omogućio prolazak u top 10 MasterChef Srbija.
14.11.2024.|22:23
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest