Sastojci:Marinirani komorač:- 1 komorač- Sok od 1 narandže- Prstohvat šafrana- So- PuterKomorač iseći na tanke kriške tako da ostane nekoliko kraka komorača. U sok od narandže dodati šafran i so. Vakumirati komorač i sok. Kuvati na kontrolisanoj temperaturi 85 stepeni oko 45 minuta. Kada je komorač skuvan, na tiganju redukovati sok od narandže u kom se kuvao komorač i u toj redukciji glazirati komorač. Kada sok ispari dodati puter i skloniti sa vatre. Kružnim pokretima završiti komorač kako bi se puter ravnomerno obložio preko komorača.Pire od čičoke:- 300g oljuštene čičoke- Neutralna pavlaka- Puter- SoIseći čičoku i kuvati je u slanoj vodi dok ne omekša. Skuvanu, i dalje vruću čičoku staviti u blender, dodati puter, i soli ako je potrebno. Izblendati u glatku strukturu i provući kroz tami.Pečeni čeri paradajz:- Čeri paradajz- Maslinovo ulje- Majčina dušica- SoNa pleh staviti maslinovo ulje i majčinu dušicu. Čeri iseći na polovine i posoliti. Staviti na pleh i peći 10-ak minuta na 180 stepeni dok ne omekša. File brancina:- Brancin- SoBrancin očistiti od krljušti i izvući file. File dobro posoliti sa svih strana. Peći na zagrejanom tiganju i maslinovom ulju. Prvo peći stranu gde je koža i pritisnuti je kako bi se ravnomerno pekla i postala hrskava. Peći file na strani kože 3-4 minuta, u zavisnosti od debljine fileta. Kada koža postane hrskava okrenuti filet i peći još maksimum minut.Sos od limuna:- 1 šalot- 3 grančice majčine dušice- Puter- Neutralna pavlaka- 1 limunNa malo putera propržiti šalot i majčinu dušicu. Dodati malo neutralne pavlake. Dodati koru od trećine limuna i sok od polovine limuna. Završiti sos sa nekoliko kockica putera. Sve vreme mutilicom mešati. Provući sos kroz tami.Servis:Na sredinu tanjira staviti pire od čičoke. Na pire staviti file brancina tako da koža bude sa gornje strane. Okolo staviti sos od limuna. Na file nasloniti komorač i na dno komorača dodati pečeni čeri paradajz. 
"IDEMO NA MEDITERAN" - jelo koje je Stefanu obezbedilo mesto u superfinalu MasterChefa Srbija!
Predstavljamo vam glavno jelo po recepturi superfinaliste "MasterChefa Srbija" Stefana Šumara.
13.12.2024.|22:45
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest