Uskrs kuca na vrata, naša kuća se pretvara u mesto gde se budi posebna čarolija. Miris svežeg testa, slatkog kvasca i šarenilo boja koje se prelivaju na stolu postaju deo naše svakodnevice.Uskršnja pletenica je ne samo obrok, već pravo delikatno remek-delo koje spaja tradiciju i inovaciju, prelivajući se neodoljivom magijom koja ne može proći neprimećeno.Sastojci:500 g brašna20 g kvasca1 kašika soli1,5 kašika šećera1 dl mleka1,5 dl jogurta1 kašika pavlake0,5 dl ulja1 jajeZa premazivanje:3 kašike margarina za mazanje1 jajesusam za posipanjePriprema:1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.2. U mlako mleko dodajte kašičicu brašna i kvasac, ostavite da nadođe.3. U jednoj posudi pomešajte so, šećer, ulje, pavlaku, deo brašna, pa dodajte nadošli kvasac. Mesite varjačom, zatim dodajte umućeni jogurt i preostalo brašno.4. Ostavite testo da nadođe oko pola sata. Zatim razvucite testo u oblik pravougaonika i premažite ga margarinom.5. Isecite testo na tri jednake trake, pa svaku traku uvijte u rolat. Od uvijenih traka ispletite pletenicu.6. Stavite pletenicu u pleh obložen pek papirom, pokrijte je i ostavite tako 20 minuta.7. Premažite pletenicu umućenim jajetom, pa je pospite susamom.8. Pecite oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Napravite USKRŠNJU PLETENICU i unesite magiju na svoju trpezu: Niko neće moći da joj odoli
Kada se ova čarobna pletenica pojavi na stolu, nema sumnje da će svako jelo postati svečanost.
4.5.2024.|21:42
Izvor: 24sedam.rs/K. B.
Podeli:
Vrati se na vest