Banana je popularno tropsko voće, bogato vitaminima i mineralima. Zbog visokog sadržaja kalijuma, posebno se preporučuje osobama koje pate od umora, nedostatka energije i visokog krvnog pritiska. Zbog toga je često prvi izbor za doručak, ali nutricionisti ga ne preporučuju.Zrele banane uglavnom se sastoje od ugljenih hidrata, od kojih polovinu čine šećeri, što ih svrstava među voće s najvišim sadržajem šećera. Zahvaljujući kalijumu, banane su korisne za prevenciju visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti, kao i za zdravlje bubrega.Ovo voće sadrži vrlo malo proteina i zanemarljivu količinu masti. Takođe su odličan izvor vitamina B6 i kalijuma, a bogate su i vitaminom C, manganom, magnezijumom i nekim drugim vitaminima iz B kompleksa. Ipak, uprkos brojnim nutritivnim vrednostima i pozitivnim efektima, banane nisu preporučljiv izbor za doručak.Visok sadržaj šećera značajno utiče na nivo energije tokom dana. Kada pojedemo bananu, šećer u krvi i energija naglo rastu, ali zatim brzo opadaju, objašnjava nutricionista dr Darlio Đofre.To dovodi do pojačanog osećaja gladi, pa ljudi koji započnu dan bananom na kraju unesu više kalorija nego što bi inače. Pored toga, prema njegovim rečima, banane nisu idealne za varenje. Kada se šećer konzumira, dolazi do procesa fermentacije u kojem se on pretvara u kiselinu, što može usporiti varenje.Mnogo bolji izbor za doručak su žitarice i pahuljice, kao i zdrav sendvič, dok su banane pogodnije kao užina.
Banane U JUTARNJIM ČASOVIMA - ne, nikako!
Zašto?
Ilustracija Foto: charnsitr/Shutterstock
17.3.2025.|8:44
Izvor: klix.ba/N.C.
Podeli:
Vrati se na vest