Najmlađi travar u Srbiji, Marko Stevanović bio je gost u emisiji "150 minuta" i tom prilikom podelio važne informacije o sremušu, ali i drugim biljkama.- Najčešći oblik konzumacije jeste u vidu salate, tako je najbolje da se koristi sremuš jer ima mnogo lekovitih supstanci. Najlekovitija je alicin, koji na dva-tri sata izgubi do tri posto svoje lekovitosti, tako da, najbolje da se iskoristi odmah, odnosno u vidu salate. Možemo da pravimo i tinkture od sremuša, možemo da pravimo i pesto od sremuša. Sitno se iseče, može da se stavi so i to se onako konzervira, to služi za dodavanje jelima, kao začinska kombinacija - kaže Marko i dodaje:- Tinktura je odlična jer spušta krvni pritisak i jača imuni sistem, to su da kažemo dve najveće karakteristike tinkture od sremuša. Tinktura od sremuša je nezgodna jer mora da se napravi na licu mesta, jer taj alicin posle 2-3 sata izgubi 2 do 3 posto i onda se pravi direktno u šumi. Donese se tegla, donese se alkohol, u tu jednu teglu napunimo i sremuš i alkohol, to zatvorimo, ostavimo da odstoji 2-3 nedelje na hladnom mestu, izvan sunčeve svetlosti. Posle to procedimo i imamo tu tinkturu koju možemo da koristimo tokom dužeg vremenskog perioda.Važno je znati da sremuš ima i svoje otrovne dvojnike, a to su neke biljke koje najčešće rastu pored njega, nekada čak i sa par milimetara udaljenosti.Koja je razlika između sremuša i tih biljki i šta je još otkrio Marko, pogledajte u snimku:
Sremuš je veoma KORISTAN ZA ZDRAVLJE, ali vodite računa - ima svoje OTROVNE DVOJNIKE, a evo KAKO da ih razlikujete
Medveđi ili divlji luk, poznatiji kao sremuš... njegova sezona je uveliko krenula, a evo šta sve treba da znate o ovoj biljci.
Ilustracija; Foto: encierro/Shutterstock
3.4.2025.|9:22
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Vrati se na vest