Zakoračili smo u 2025. godinu, a svet gastronomije nastavlja da nas iznenađuje spojem inovacija i povratka korenima. Prema predviđanjima koje je objavio Forbes magazin, očekuju nas uzbudljivi trendovi prema kojima će se oblikovati naša ishrana, tanjiri, kuhinja i, naravno, društvene mreže, piše Journal.hr.Ishrana i kuhinja u 2025. godini postaju nikad kreativniji. Od renesanse punjene testenine do kreativne upotrebe čaja, evo koji gastro trendovi nas očekuju u narednom periodu.Renesansa punjene testenineIlustracija; Foto: Jacek Chabraszewski/ShutterstockDumplings, tortelini, gyoze i srodna jela nisu novost, ali ove godine doživljavaju pravi procvat.Eksperimentiše se sa neobičnim punjenjima poput batata, oxtail super i egzotičnih začina, dok se oblik i tehnike pripreme prilagođavaju savremenim trendovima. Društvene mreže, posebno TikTok, već su preplavljene kreativnim interpretacijama punjenih testenina koje spajaju tradiciju i modernu gastronomiju.Vreme za čaj"Matcha" i "chai" odavno su se ustalili u gastronomskom svetu, ali 2025. godina donosi fokus na druge vrste čajeva poput "Earl Greya", "rooibosa" i cvetnih infuzija od kamilice, cimeta i koprive.Foto: Natali Ximich/ShutterstockOve arome pronalaze put do pekarskih proizvoda, koktela, pa čak i slanih jela. Kombinacija zdravlja, ukusa i svestranosti čini čaj idealnim za modernu kuhinju, što ga stavlja u središte pažnje.Godina lubeniceFoto: kungfu01/ShutterstockLubenica, simbol leta, ove godine izlazi van uobičajenih okvira. Pečena lubenica, kombinacije s feta sirom ili grilovanim halumijem samo su neki od primera kako se ovaj sočni plod prilagođava novim gastronomskim tehnikama."Heirloom" sorte lubenica, poput "casabe" i "cucamelona", oduševljavaju svojom raznolikošću i održivošću, dok njihova Instagram privlačnost dodatno povećava popularnost.Meksička kuhinja u fokusuAutentična meksička jela, poput "cochinita pibila", salsa negre i atolea, napokon dobijaju zasluženu pažnju.Foto: tolem929/ShutterstockNjihovi bogati ukusi i prilagodljivost inspiracija su kuvarima širom sveta. Tradicionalna pića poput "café de olla" i "carajillosa", koja su stekla popularnost u 2024. godini, nastavljaju da osvajaju police prodavnica i menije kafića, dok su takosi i buritosi i dalje nezaobilazni u uličnoj gastronomiji.Hrana za dobro raspoloženjeKako bi se nosili sa svakodnevnim stresom, potrošači sve više traže namirnice koje podižu raspoloženje.Foto: Kati Finell/ShutterstockBiljke poput limunske trave i bergamota, kao i inovativni proizvodi poput čokolade s dimljenom soli i kalabrijskim čilijem, stvaraju savršenu ravnotežu između smirenosti i uzbuđenja. 
Gastro trendovi u 2025. godini: Punjena testenina doživljava renesansu, čajevi dobijaju novu ulogu, a jedna nacionalna kuhinja će posebno biti u centru pažnje
Ishrana i kuhinja u 2025. godini postaju nikad kreativniji.
Ilustracija; Foto: bodiaphvideo/Shutterstock
18.1.2025.|15:00
Izvor: Journal.hr
Podeli:
Najčitanije
DNEVNI HOROSKOP ZA PONEDELJAK 28. APRIL: Ribe u obavezama preko glave, Bikovi VEOMA zainteresovani za jednu osobu
Početak nove sedmice donosi pravi rolerkoster emocija i uzbuđenja za većinu horoskopskih znakova.
28.4.2025. 6:30
ŠEST horoskopskih znakova koji nose mudrost u svom DNK
Kad je teško, uvek imaju toplu reč i pravu lekciju, oni su poput mudrog saveta koji ima odgovor na svako pitanje.
24.4.2025. 19:30
Horoskop za PETAK, 25. APRIL: Blizancima 24 sata neće biti dovoljna da završe sve što su planirali, Devicama odličan DAN za rešavanje privatnih poslova
Poslednji radni dan u ovoj sedmici doneće Ovnovima rasterećenu atmosferu na poslu i veći elan, Bikovi su se prilično umorili od svega...
25.4.2025. 6:30
DNEVNI HOROSKOP ZA SUBOTU 26.APRIL: Ribe na velikim MUKAMA, Strelčevima dan za kraća putovanja, Device treba da se čuvaju TROŠKOVA
Otkrijte koji horoskopski znak će imati dan za pamćenje, a kome će ipak sve lađe danas potonuti.
26.4.2025. 6:30
Na koji način svaki horoskopski znak ISKAZUJE LJUBAV I NAKLONOST?
Svaki horoskopski znak ima poseban način na koji će pokazati koliko mu značite.
22.4.2025. 20:00