Istraživači sa Univerziteta Masačusets otkrili su povezanost između hroničnog zatvora i smanjenja kognitivnih funkcija, sugerišući da ređe pražnjenje creva može biti povezano s lošijim kognitivnim sposobnostima.Čaoran Ma, izvanredni profesor na Fakultetu javnog zdravstva i zdravstvenih nauka Univerziteta Masačusets, zajedno s dr. Dong Vangom s Harvarda, predstavili su svoja otkrića na međunarodnoj konferenciji Alchajmerovog udruženja u Holandiji. Profesor Ma istakao je da je ovo istraživanje prvi dokaz koji povezuje rad creva s kognitivnim padom.- Otkrili smo da ređe pražnjenje creva može dovesti do lošijih kognitivnih funkcija - rekao je Ma, koji je sa svojim timom analizirao podatke od 112.753 muškaraca i žena. Podaci o učestalosti pražnjenja creva prikupljeni su između 2012. i 2013., dok su samoprocene kognitivnih funkcija zabeležene od 2014. do 2017., a kognitivne procene sprovedene između 2014. i 2018., prenosi USA Today.Neverovatna povezanostUčesnici koji su imali zatvor i išli na pražnjenje creva samo jednom, svaka tri ili više dana, pokazali su značajno lošije kognitivne sposobnosti, što je ekvivalentno trogodišnjem ubrzanju kognitivnog starenja, naveo je Ma.Takođe je utvrđen blago povećan rizik od kognitivnog pada kod osoba koje su imale više od dva pražnjenja creva dnevno. Kognitivne funkcije uključuju opšte pamćenje, izvršne funkcije, pažnju i vizuelno-prostorne veštine. Naučnici su istraživali creva, kako bi razumeli na koji način njihov sadržaj može uticati na kognitivne funkcije.Prema istraživačima s Harvarda, mikrobiom se sastoji od mikroorganizama, koji mogu biti korisni ili štetni za telo. Iako mikrobiota obično koegzistira bez problema, infekcije, prehrana ili dugotrajna upotreba antibiotika, mogu povećati osetljivost tela na bolesti.Ilustracija; Foto: yoshi0511/ShutterstockKako je to povezano?Mikrobiota može štititi telo od štetnih organizama iz kontaminirane hrane ili pića. Bakterije pronađene u ljudskim crevima uključuju Prevotellu, Ruminococcus, Bacteroides i Firmicutes. Studija koju je vodio Ma analizirala je subjektivnu kogniciju među 515 muškaraca i žena, otkrivši značajnu povezanost između učestalosti pražnjenja creva i varijacija u crevnom mikrobiomu.- Naše istraživanje mikrobioma pokazalo je da osobe s određenim mikrobiološkim profilima, uključujući više bakterija koje mogu izazvati upalu i manje bakterija odgovornih za probavu dijetalnih vlakana, imaju ređu stolicu i lošije kognitivne funkcije - rekao je Ma.Ma je dodao da studija ima određena ograničenja. Iako je pronađena veza između učestalosti pražnjenja creva i mikrobioma, studija nije dizajnirana da utvrdi uzročnu vezu između tih faktora i kognitivnog zdravlja.- Ne možemo doneti čvrste zaključke o uzročnoj povezanosti na temelju ovog istraživanja - rekao je Ma, pa zaključio kako su potrebna dodatna istraživanja. 
Sad je i dokazano! Odlazak na veliku nuždu i bolje funkcionisanje mozga su POVEZANI! Evo kako utiču jedno na drugo
Ređe pražnjenje creva može biti povezano s lošijim kognitivnim sposobnostima.
3.6.2024.|8:11
Izvor: usatoday/dnevno.hr
Podeli:
Najčitanije
Da li je na pomolu PRVA MASTERCHEF SVADBA? „Evo, sada ćemo da otkrijemo ekskluzivu...“
O simpatijama između Anje i Boška ne prestaje da se priča i konačno su progovorili o tome
20.12.2024. 21:27
PROGRAM PREKINUT zbog VANREDNE VESTI! Oglasila se Ana Mitić!
MasterChef specijal prekinut zbog prijave A.Đ. Evo o čemu je reč...
20.12.2024. 21:23
Sudija "MasterChef Srbija" pokrenuo NOVI BIZNIS!
U specijalnoj emisiji posvećenoj "MasterChef Srbija", jedan od sudija kulinarskog takmičenja otkrio je da je pokrenuo novi biznis.
20.12.2024. 10:02
NOVČANI HOROSKOP ZA JANUAR 2025: Bikovima povoljan period za pokretanje novih poslovnih ideja, Rakovima sledi neočekivan USPEH
Mnogi horoskopski znaci će imati veoma zanimljive finanskijske aspekte narednog meseca.
19.12.2024. 17:30
Tokom takmičenja se OVOG SUDIJE NAJVIŠE PLAŠILA, a uskoro će RADITI U NJEGOVOM RESTORANU! Anja Đukić otkrila kako će POTROŠITI nagradu od 50.000 EVRA!
Tokom učešća u drugoj sezoni "MasterChefa Srbija“ naučila je brojne veštine i tehnike u kulinarstvu, koje će joj, kako je navela, život učiniti zanimljivijim.
16.12.2024. 12:15