Ovo su koja treba da imate na umu ako već sada planirate trpezu za Badnje veče.

POSNE KIFLICE

Potrebno je:

Brašno po potrebi, jedan kvasac, 2 kaščice soli, margarin 250gr, dve kašike šećera i jedna šoljica ulja.

Priprema

U dve čaše (čaše od jogurta) mlake vode staviti 2 kašike šećera i dodati kvasac pa ostaviti da nadođe. U brašno staviti dve kašičice soli,pa dodati nadošli kvasac i 1 šoljicu ulja. Zamesiti testo. Testo ostaviti 20ak minuta da nadođe. Nadošlo testo premesiti pa razviti jednu veliku koru. Izrendati margarin preko kore pa uviti sve u rolat. Tako dobijen rolat podeliti na 4 jufke. Svaku razvijati na debljinu od 5 mm pa napraviti kiflice.

RIŽOTO OD POVRĆA

Potrebno je:

Pakovanje smrznutog povrća, 2 šolje pirinča, 4 šolje supe od povrća, čen belog luka, crni luk, maslinovo ulje, kurkuma.

Priprema

Izdinstajte luk i u vrelo ulje dodajte pirinač. Promešajte, kada promeni boju, sipajte malo supe i smanjite vatru. Dolivajte supu dok pirinač ne uvri. U posebnoj posudi skuvajte povrćni miks i začinite. Kada je pirinač gotov, pomešajte ga sa povrćem i poslužite.

POSNI KOLAČ SA VOĆEM

Potrebno je:

250 g brašna, 250 g šećera, 250 g griza, 150 g margarina, 1/2 kg rendanih jabuka, 300 g smrznutog crvenog voća (malina, kupina), 2 vanile, cimet.

Priprema

Pomešajte brašno, šećer, griz i podelite na tri dela (po 250 g). Okrugli pleh (24 cm) dobro namažite margarinom i staviti prvi deo suve smese, izravnajte po plehu, pa po njoj stavite izrendane jabuke koje ste ocedili od soka. Pospite po jabukama vanilu i cimet, dodajte i drugi deo suve smese, pa crveno voće i vanilu, pa ponovo suvu smesu. Na vrh isecite margarin na listiće. Pecite na 200 stepeni 50 minuta.

POVRĆE SA PIREOM

Potrebno je:

500 g belog krompira, pakovanje smrznutog povrća (mešavina), patlidžan, malo integralnog hleba, 2 glavice crnog luka, čen belog luka.

Priprema

Skuvajte krompir i napravite pire. Patlidžan isecite na kolutove, posolite i nakon pola sata, kada ste ocedili sa njega suvišnu vodu, ispecite ga na grilu. Izdinstajte beli i crni luk. Mešavinu povrća skuvajte napola. U vatrostalnu posudu stavite izdinstani luk, izručite mešavinu povrća i prekrijte pireom, gore poređajte patlidžan. Stavite sve u rernu da se lepo zapeče. Pospite seckanim lukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.