Kao što vrućine utiču na ljude, tako i promena temperature utiče na naše biljke. Ukoliko cveće držite na terasi, posebno je važno da ih redovno zalivate.

- Kada su ovakve vrućine, svakodnevno zalivanje je neophodno. Ili ujutru ili uveče, bilo da su biljke za hlad ili za sunce, jednom dnevno i to onako obilno da se zalivaju - navodi cvećar Nenad Radović i objašnjava da obilno zalivanje podrazumeva dve-tri litre po žardinjeri i da jedna čaša vode neće nešto mnogo pomoći. 

Svakodnevno zalivanje se odnosi ne samo na ukrasne biljke, već i na začinske, poput ruzmarina, nane, bosiljka, čili papričica, dok Nikola savetuje da lavandu i ruzmarin držite na terasi, pa da vam ova kombinacija bude i zaštita od komaraca. 

Ukoliko volite da cveće držite na terasi preko cele godine, Nikola ističe da su muškatle pravi izbor za vas. Kada dođe zima, možete primeniti trik naših baka, a to je da muškatle izvadite iz saksije, umotate koren u novinu i unesete u stan. 

Jedna biljka koja se preporučuje i samim početnicima, kada je nega cveća u pitanju, jeste zamija:

- Zamija je gotovo neuništiva biljka. Gde su pušači, gde ima dima, gde nema uopšte svetla - neuništiva. Zalivanje jednom u 10-15 dana. Ne traži puno pažnje, ima bogate, mesnate listove, ne traži ni preveliku saksiju - kaže Nikola. 

Šta je još Nikola podelio vezano za cveće, poslušajte u snimku: