Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male napasti često piju krv.

Na sreću, postoji mnogo biljaka, čiji jaki mirisi efikasno odbijaju komarce, o čemu za "150 minuta" govorila Jelica Spasojević, vlasnica rasadnika. 

- Lavanda, ruzmarin, žalfija, zatim interesantna biljka, koja deluje kao četinar, to je "cupressus wilma". Za sve njih je karakterističan njihov prelep miris, malo opor za insekte, ali za nas jako prijatan - kaže Jelica i dodaje:

- Lavanda je jako zahvalna za gajenje. Sunčani položaj i jako malo zalivanja. Možete je staviti u žardinjeru ili u neku manju saksijicu. Ono što je neophodno, to je da bude napolju, što nama u suštini i odgovara. Može na prozorskoj dasci, saksijicama, može u većoj žardinjeri, može da bude čak i ogroman žbun. Jedino ćete pred zimu morati da je skratite, da bi imala što bujniji i što lepši cvet i kompaktniji oblik sledeće godine - navodi Jelica i otkriva da protiv komaraca takođe možete iskoristiti i ruzmarin, koji zahteva malo zalivanja, voli sunce i isto ide u žardinjeru.

A šta treba da radite, odnosno koje biljke da nanesete na mesto ujeda komaraca, kako biste olakšali sebi, poslušajte u snimku: