S obzirom na to da je letnji period vreme kada mnogi kreću na more ili neku drugu destinaciju za odmor, postavlja se pitanje šta je to što roditelji mogu da urade, kako bi im ova takoreći avantura, što bezbolnije prošla. 

Odlazak na put sa bebom i malom decom može biti i izazovan i lep, a gošće emisije "150 minuta" su dale važne savete na ovu temu.

Mina Petrović, mama troje dece i patronažna sestra, kao i doktorka Aleksandra Vukov, pedijatar podelile su svoja iskustva, koja će sigurni smo mnogima biti od koristi. 

- Uvek se savetuje da beba završi taj neki vakcinalni status u toj prvoj godini. Negde sa 5-6- meseci oni treba da završe taj prvi krug vakcinacije, da budu zaštićeni od izazova i infekcija koje vrebaju. Od šestog meseca beba stvara i neka svoja antitela, svoj imunitet, tako da je oko petog, šestog meseca vreme kada bi beba mogla da ide spremna na more - ističe doktorka i otkriva šta bi trebalo svaki roditelj da ponese sa sobom:

- Uvek se savetuje probiotik, prosto da sačuva tu mikrobiotu u crevima. Probiotik može od rođenja, a sada se po novijim preporukama savetuje i majkama tokom trudnoće. Naravno, krema visokog zaštitnog faktora, 50 za bebu uvek, uvek sredstvo neko za skidanje temperature, paracetamol, brufen i nešto od sirupa, koji su antihistaminici, nije to samo lek za alergiju, to je i ako bebu nešto ujede, ako se koža zacrveni, ako se ospe od sunca, neka blaga krema, sa nekim efektom hlađenja - navodi doktorka. 

Sa druge strane, Mina je otkrila razne cake kako decu možete animirati, ukoliko sa njima putujete kolima i otkrila da se njoj najpraktičniji pokazalo putovanje noću. 

Šta su još gošće otkrile, poslušajte u snimku: