Video je skupio više od 16 miliona pregleda, a prikazuje opasnosti bacanja masti i ulja u kuhinjsku sudoperu, otkrivajući posledice ovog manira. Odvod je bio toliko zapušen da ni lopatom nije mogao da otkloni svu masnoću.

Posle njegovog videa, mnogi su se zapitali...

Bacanje masnih tečnosti u sudoperu opasno

"Nemojte prosipati mast i ulje u sudoperu. To gore začepljluje odvod od maramica i pelena za bebe. Masna ulja i masnoće izliveni u kuhinjske odvode će se osušiti i očvrsnuti, uzrokujući ozbiljna začepljenja u cevima. To uzrokuje velika oštećenja za vašu sudoperu i bilo koji kuhinjski uređaj poput mašine za sudove, veš mašine i bojlera. 

"Nakon što se ulje stvrdne, začepljenje neće moći da se ukloni tako lako i trebaće vam vodoinstalater, kao i skupe mašine za usisavanje i izbijanje začepljenja", objasnio je vodoinstalater u svom videu. 

"Umesto da prosipate masnoću u sudoperu, prebacite je u posudu i bacite je u kantu nakon što se ohladi i stvrdne", napominju stručnjaci.

@thatplum6guy Another grease video ive found, this ond was eventually cleared. Luckily. Dont put grease down your sink #thatplumbguy #fypシ #grease #plumbers #blockage #howto #sink ♬ original sound - ThatPlumbGuy

Kako da sprečite začepljenje kuhinjskog odvoda?

Kako biste sprečili oštećenje, preporučuju se tri važna koraka:

Investirajte u cedilo ili filter za kuhinjsku sudoperu: Iako je većina kuhinjskih sudopera opremljena osnovnim cedilom ili filterom, nadogradnja može biti još delotvornije.

Ostatke hrane uvek bacite u kantu za smeće: Iako se ispiranje malih ostataka hrane može činiti praktičnim, ti ostaci mogu vremenom dovesti do začepljenja. Kako biste izbegli ovaj problem, ostatke hrane bacite direktno u kantu umesto u sudoperu.

Redovno čišćenje sudopere i odvoda: Primećujete usporen protok vode u odvodnim cevima? Pomešajte sodu bikarbonu i sirće, i dobijenom smesom očistite sudoperu i prospite ostatak u odvod. Na kraju, prelijte sve to vrelom vodom, kako biste očistili ostatke.