Ovaj trik će održati JAJA SVEŽIM tokom leta, a jednu stvar s njima NIKAKO ne treba da radite
Ukoliko pratite ove savete, nećete imati problem sa salmonelom.
4.7.2024.|15:00
Izvor: živim.jutarnji.hr/Ana Špoljarić
Podeli:
Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje...pesmica koju i dalje volimo da pevušimo pripremajući najvažniji obrok u danu. I ne samo tad. Jaje zapravo volimo da kombinujemo bilo kad. Iako možda i nismo svesni, snaga ove moćne namirnice je zaista velika. Uz ljusku koju obogaćuju kalcijum i magnezijum, jaje sadrži:
kolin, nutrijent važan za zdravlje mozga,
lutein kojeg nazivamo i vitaminom vida,
vitamine B grupe (folna kiselina, biotin, riboflavin, B12),
vitamin E,
vitamin D,
gvožđe
Kako održati jaja svežim u letnjim mesecima i šta nikako ne raditi
Međutim, uprkos svim benefitima jaja, u letnjim mesecima se kod mnogih opravdano pojavljuje skeptičnost zbog povećane mogućnosti zaraze salmonelom. Budući da ovu bakteriju možemo pronaći i na ljusci, u belancetu i u žumancu jajeta, posebno je važno kako skladištimo proizvod i kako ga tretiramo. Usput, mnogi su od vas putujući Europom i izvan nje primetili kako u prodavnicama jaja ne stoje u frižideru, već na običnoj polici. Ovo možemo opravdati činjenicom da su nekad i naši preci u nedostatku frižidera, jaja čuvali na suvom i hladnom mestu. Ključno je bilo, pa tako i danas, sakupiti jaja što pre iz kokošinjca, kako bi se ona pravovremeno ohladila i kako bakterije ne bi prodrle u samu strukturu jajeta.
Ono što pritom nikako ne bi trebalo da radite je prati jaje. Naime tim postupkom uklanjate prirodnu barijeru na ljusci, a ako je ona napukla, štetne bakterije će vrlo lako preći u unutrašnjost jajeta, gde imaju savršene uslove za rast. Ljuske jaja naime imaju malene pore, kroz koje bakterije iz druge hrane i mirisa, poput mirisa i aroma hrane, mogu prodreti tokom vremena. Ukoliko jaja ne kuvate dovoljno dugo, bakterije će dospeti u vaš organizam. Stoga, važno je imati na umu da je prirodni zaštitni premaz na ljusci jajeta, prva linija obrane od bakterija, koja se uklanja pranjem tokom pripreme za pakovanje i prodaju.
Kako bi jaja (kupovna ili iz sopstvenog uzgoja) ostala što svežija, najbolje ih je ostaviti u kartonskoj kutiji. Ona ne samo da štiti, već, ako je reč o kupovnom proizvodu, pokazuje rok do kojeg ih je najbolje iskoristiti. Jaja je posebno u letnjim mesecima dobro držati u frižideru, pa ih izvaditi pola sata pre pripreme obroka.
Napravite ovaj trik i saznajte da li je jaje sveže ili nije
Ako jaja želite da držite van frižidera, neka to zaista bude hladan i suv prostor, a da li je jaje pokvareno, najbolje ćete testirati kroz sledeće postupke:
1. Celo jaje stavite u činiju ili čašu napunjenu hladnom vodom.
2. Ako jaje potone na dno i leži na boku, to znači da je ono vrlo sveže, dok je jaje koje ostane na dnu, ali stoji uspravno, prihvatljivo za jelo.
3. Ako jaje ispliva na površinu to znači da ono nije sveže i treba ga baciti.
Sveža jaja mogu se čuvati u frižideru do mesec dana, uz uslov da nemaju oštećenu ljusku.
Sledeće godine enterijer domova poprima nove nijanse, koje su utemeljene i bogatog karaktera, a ukoliko se odlučite za njih - u potpunosti će transformisati vaš dom.
Da li često koristite aluminijumsku foliju kada pečete nešto u rerni? To je prilično uobičajena praksa, ali nedavno su se na TikToku pojavile teorije da kuvanje sa aluminijumskom folijom može predstavljati zdravstveni rizik i izazvati trovanje...
Sledeće godine enterijer domova poprima nove nijanse, koje su utemeljene i bogatog karaktera, a ukoliko se odlučite za njih - u potpunosti će transformisati vaš dom.
Da li često koristite aluminijumsku foliju kada pečete nešto u rerni? To je prilično uobičajena praksa, ali nedavno su se na TikToku pojavile teorije da kuvanje sa aluminijumskom folijom može predstavljati zdravstveni rizik i izazvati trovanje...
Verovatno vam se više puta dogodilo u životu da ste samo na trenutak skrenuli pogled sa lonca punog vode, a ključala voda prelila se po ploči za kuvanje, kuhinjskim elementima, a možda i po podu.
„Nemam odrešene ruke da vas šaljem obojicu kući, ja bih to uradio sa velikim osmehom na licu...“ ovim rečima je sudija Branko prokomentarisao Marka i Boška.
Jedna od troje pacijenata teško povređenih usled obrušavanja nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu preminula je danas u 15 časova u Kliničkom centru Vojvodine, rekla je za Tanjug v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Vesna Turkulov.
Pevač Džejson "Sandens" Hed ranio je samog sebe u stomak, srećom metak nije oštetio vitalne organe i trenutno je u stabilnom stanju, rekla je njegova supruga Misti.
Pluton ulazi u Vodoliju i to na 20 godina. Kojim znakovima će to doneti boljitak, bar u nedelji koja je pred nama, to zna poznati astrolog Vladimir Vlajić!
Konfitirani batak, pačiji file, raviola, ukiseljeno povrće, pačiji sos… Sudija Nenad je bio zadužen da vodi takmičare kroz ovaj kompleksan zadatak, a njegov recept najbolje je pripremio plavi tim.
„Nemam odrešene ruke da vas šaljem obojicu kući, ja bih to uradio sa velikim osmehom na licu...“ ovim rečima je sudija Branko prokomentarisao Marka i Boška.