Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje...pesmica koju i dalje volimo da pevušimo pripremajući najvažniji obrok u danu. I ne samo tad. Jaje zapravo volimo da kombinujemo bilo kad. Iako možda i nismo svesni, snaga ove moćne namirnice je zaista velika. Uz ljusku koju obogaćuju kalcijum i magnezijum, jaje sadrži:

  • kolin, nutrijent važan za zdravlje mozga,
  • lutein kojeg nazivamo i vitaminom vida,
  • vitamine B grupe (folna kiselina, biotin, riboflavin, B12),
  • vitamin E,
  • vitamin D,
  • gvožđe

Kako održati jaja svežim u letnjim mesecima i šta nikako ne raditi

Međutim, uprkos svim benefitima jaja, u letnjim mesecima se kod mnogih opravdano pojavljuje skeptičnost zbog povećane mogućnosti zaraze salmonelom. Budući da ovu bakteriju možemo pronaći i na ljusci, u belancetu i u žumancu jajeta, posebno je važno kako skladištimo proizvod i kako ga tretiramo. Usput, mnogi su od vas putujući Europom i izvan nje primetili kako u prodavnicama jaja ne stoje u frižideru, već na običnoj polici. Ovo možemo opravdati činjenicom da su nekad i naši preci u nedostatku frižidera, jaja čuvali na suvom i hladnom mestu. Ključno je bilo, pa tako i danas, sakupiti jaja što pre iz kokošinjca, kako bi se ona pravovremeno ohladila i kako bakterije ne bi prodrle u samu strukturu jajeta.

Ono što pritom nikako ne bi trebalo da radite je prati jaje. Naime tim postupkom uklanjate prirodnu barijeru na ljusci, a ako je ona napukla, štetne bakterije će vrlo lako preći u unutrašnjost jajeta, gde imaju savršene uslove za rast. Ljuske jaja naime imaju malene pore, kroz koje bakterije iz druge hrane i mirisa, poput mirisa i aroma hrane, mogu prodreti tokom vremena. Ukoliko jaja ne kuvate dovoljno dugo, bakterije će dospeti u vaš organizam. Stoga, važno je imati na umu da je prirodni zaštitni premaz na ljusci jajeta, prva linija obrane od bakterija, koja se uklanja pranjem tokom pripreme za pakovanje i prodaju.

Ilustracija Foto: NP27/Shutterstock

Kako bi jaja (kupovna ili iz sopstvenog uzgoja) ostala što svežija, najbolje ih je ostaviti u kartonskoj kutiji. Ona ne samo da štiti, već, ako je reč o kupovnom proizvodu, pokazuje rok do kojeg ih je najbolje iskoristiti. Jaja je posebno u letnjim mesecima dobro držati u frižideru, pa ih izvaditi pola sata pre pripreme obroka.

Napravite ovaj trik i saznajte da li je jaje sveže ili nije

Ako jaja želite da držite van frižidera, neka to zaista bude hladan i suv prostor, a da li je jaje pokvareno, najbolje ćete testirati kroz sledeće postupke:

1. Celo jaje stavite u činiju ili čašu napunjenu hladnom vodom.

2. Ako jaje potone na dno i leži na boku, to znači da je ono vrlo sveže, dok je jaje koje ostane na dnu, ali stoji uspravno, prihvatljivo za jelo.

3. Ako jaje ispliva na površinu to znači da ono nije sveže i treba ga baciti.

Sveža jaja mogu se čuvati u frižideru do mesec dana, uz uslov da nemaju oštećenu ljusku.