Jedni kažu da je to odlično rešenje za one roditelje koji rade i vikendom, i ušteda na živcima i novcu za bebisiterku, a drugi da i zaposleni u vrtićima imaju pravo da provedu vreme sa svojim porodicama.

Takođe, pitaju se i kakvi su benefiti po decu u ovoj priči.

O ovoj temi pričali smo sa Gordanom Plemić ispred Udruženja „Roditelj“ i Kosanom Dimitrov ispred Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Ovo se zaista navodi kao dodatna podrška roditeljstvu. S druge strane stvarno se postavlja pitanje da roditelji, posebno  male dece, rade subotom i da li bi zaista ta podrška trebalo da ide na neku drugu stranu“, ističe Gordanom.

„Gde je tu dete i ko pita dete kakve su njegove potrebe. Znamo da je porodica osnovni stub društva i pojedinca, tu je sve ono što je važno i što mi nosimo kroz ceo život. Ako zbog savremenog načina života moramo da se odreknemo bliskog druženja u okviru porodice  pet dana u nedelji, i ostali su nam samo dva dana, pitamo se zašto im uzimati i to. Ceo problem treba sagledavati sa aspekta deteta, roditelja, poslodavca, sistema i države“, smatra Kosana i dodaje da su roditelji ipak nezamenljivi i da institucija ne može da zameni porodicu.

Kosana je podsetila da u pojedinim evropskim zemljama radna nedelja traje i kraće od 40 sati, a u ovom slučaju mi želimo da je čak i produžimo.

Da li će ova praksa zaživeti, detaljnije u nastavku:

Povezane vesti