Njen status izazvao je brojne polemike, a o ispravnosti ovog stava razgovarali smo sa Gordanom Plemić ispred Udruženja "Roditelj" i psihoterapeutkinjom Biljanom Ćulafić.

"Malo je neobičan za naše podnevlje. Baka i deka su sveti gral, i nismo očekivali da to može da se desi. To obično možemo da čitamo na stranim blogovima. Vremena se menjaju, odnosno način na koji živimo. Često možemo da naiđemo na ovakvu situaciju ne zato što bake i deke to žele, već možda zato što se nalaze u situaciji koja ima ne dozvoljava drugačiji način. Možemo da vidimo starije ljude, od 60-70 godina, koji imaju unuke ali i dalje rade neke poslove, jer im penzija nije dovoljna", smatra Gordana Plemić.

"Do sada smo se šalili na račun ’baka i deka – servis’, ali izgleda da se to kod njekih i naplaćuje.  Kao psihoterapet sam sebi postavila pitanje – zašto je to žena objavila, kakva je dinamika u njihovoj porodici? U kakvim su oni odnosima? Neko možda time prkosi kako bi pokazao moć i dominaciju, pa će da naplati tu uslugu čuvanja. Ono što ja često srećem kod nas u praksi, da baka i deka često odbijaju da čuvaju unuke. Kod mene dolaze parovi na bračnu terapiju i žale se što nemaju vremena za sebe, da se posvete sebi kao paru", govori psihoterapeutkinja Ćulafić iz svoje prakse i dodaje:

"Slažem se da nasi stari imaju male penzije, ali mislim da bi trebalo ta ljubav prema deci da prevlada. Takođe, moramo 'pogledati istinu u oči' i priznati da nisu svi ti ljudi u dobrim odnosima. Imate zaista ljude koji su vrlo sebični i jednostavno neće da čuvaju unuke ili biraju kada će. Neće da ih posećuju. Sve to postoji“.

"Možda smo danas i mi malo neosetljivi. Ne vidimo kako naši roditelji žive, da li stvarno mogu da prežive. Možda bi bilo bolje da unapred sami ponudimo nešto, pre  nego što će neka baka morati da izgovori da joj je potreban novac. Možda će to svima biti lakše i lepše", savetuje Gordana.

Povezane vesti