Nema sumnje da je razvod veoma stresna stvar za roditelje, ali posebno za decu. Kako bi ona prošla što bezbolnije u celom tom procesu, roditelji su ti koji treba da pređu preko svog ega, ponosa, svađa i svega onoga što dolazi sa razvodom.

S obzirom na to da je deci potrebno obezbediti što lepše detinjstvo, oni roditelji koji su uspeli da svoje razmirice ostave po strani i dobrobit deteta stave na prvo mesto, odlučuju se čak i na zajednička putovanja. 

Jedna od njih je i Eleonora Predin, mama trinaestogodišnje devojčice, koja je u emisiji "150 minuta" otkrila kako izgleda dogovor sa njenim bivšim partnerom i kako su uspeli da ga postignu. Ona je istakla da je prvih 4-5 godina bilo naporno.

- Prvih 4-5 godina je bilo jako teško, da mi zaboravimo, da zakopamo ratne sekire, da nam ego ne bude toliko bitan i da smo mi u pravu. I onda, kada sam shvatila da ta svađa zaista ne vodi ničemu, onda sam odlučila, više nije ni važno ko je u pravu, šta se ranije desilo, jer ja vidim da ona tu ispašta. Ona je uvek između dve vatre. Jednom me je pitala "mama, je l ja treba da volim tatu?", ja sam tad već pala u duboko razmišljanje - kaže Eleonora, dodajući da ništa nije došlo preko noći. 

Tu su u početku bila kraća putovanja, izleti, vožnja bicikla i rolera, da bi na kraju došli i do letovanja. 

Doktorka Milena Milanović, specijalizant psihijatrije navodi:

- Partnerski odnos bi, kod zrelih ličnosti, trebalo da bude podređen tom novom životu koji se stvara i mi imamo novu vrstu odgovornosti. Mi smo dužni da savladamo naše emocije, naše niske strasti, naše probleme, mada je to vrlo izazovno - kaže doktorka ističući da deca ne treba da budu centar sveta, ali da treba da budu deo našeg sveta. 

Da li prijateljski odnos među roditeljima i zajednička putovanja mogu probuditi kod deteta lažnu nadu o pomirenju i kako se to rešava, poslušajte u snimku:

Povezane vesti